De Oekraïense president Volodymyr Zelensky denkt dat het Vaticaan de “ideale plek” zou zijn voor vredesbesprekingen met de Russische president Vladimir Poetin.
“Het Vaticaan zou echt de ideale plek zijn voor een dialoog over vrede”, zei Zelensky tegen de Italiaanse krant La Repubblica. “De Heilige Stoel is een morele autoriteit op mondiaal niveau die altijd effectief de rol van bemiddelaar heeft gespeeld, omdat hij onpartijdig en betrouwbaar is voor alle partijen die in conflict zijn.”
De spanningen tussen Oekraïne en Rusland begonnen eerder dit jaar op te lopen met botsingen in de Donbas-regio en een opbouw van Russische troepen dicht bij de Oekraïense grens.
Sergei Shoigu, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, zei op 22 april dat een deel van de troepen het bevel had gekregen zich terug te trekken van de grens. Russische media meldden dat Poetin zei dat Zelensky welkom was om “elk moment” naar Moskou te komen.
In het interview van 28 april onderstreepte Zelensky dat de Heilige Stoel vaak is opgeroepen om te bemiddelen in conflicten tussen staten. “De paus is door zijn roeping een vredesprofeet. Het is hierin dat het Vaticaan zich onderscheidt van andere internationale spelers, omdat het uitsluitend een morele macht blijft. Het grijpt in zonder politiek-militaire of economische belangen.”
“Een bemiddelaar met een dergelijk gezag zou het vertrouwen kunnen wekken dat tot dusverre ontbrak in onze pogingen om tot overeenstemming te komen. Zeker, de ontmoetingsplaats moet aan beide kanten vertrouwen wekken. Alleen dan zal deze dialoog effectief zijn en kunnen we op verschillende manieren over de inhoud spreken.”
In reactie daarop zei kardinaal Leonardo Sandri, de prefect van de Vaticaanse Congregatie voor de Oosterse Kerken, dat de Heilige Stoel steun zou kunnen bieden binnen de Minsk-groep. Die is opgericht in 1992 door wat nu de Organisatie voor Veiligheid en Co- operatie in Europa (OVSE) heet.
“Er bestaat al de Minsk-groep die aan bemiddeling werkt”, zei de kardinaal de volgende dag tegen La Repubblica. “Ik geloof dat de uiteindelijke steun van de Heilige Stoel binnen dat werk kan plaatsvinden.”
Aartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek, hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke kKrk, vertelde Kerk in Nood dat Oekraïners hopen dat paus Franciscus hun land zal bezoeken. “Net zoals de paus onlangs Irak bezocht, net zoals hij verschillende landen in de wereld zal bezoeken ondanks de moeilijkheden die Covid geeft, verwacht Oekraïne dat de Heilige Vader ons zal bezoeken.”
De aartsbisschop merkte op dat de Oekraïense premier Denys Shmyhal paus Franciscus had uitgenodigd om het land te bezoeken tijdens een bijeenkomst in het Vaticaan in maart. “Ik herinner me hoe een oude vrouw me onlangs benaderde om te zeggen: ‘Als de Heilige Vader komt en Oekraïense bodem aanraakt, komt er een einde aan de oorlog’”, aldus Sjevtsjoek.
Oekraïne en Rusland hebben sinds de Minsk II-akkoorden van 2015 een kwetsbaar staakt-het-vuren in acht genomen. Het conflict begon na de demonstraties van november 2013, bekend als Euromaidan, tegen het pro-Russische beleid van de toenmalige Oekraïense president Víktor Janoekovitsj. De protesten leidden tot het vertrek van Janoekovitsj.
Dit werd in 2014 gevolgd door de annexatie van het Krim-schiereiland door Rusland en de afkondiging van de onafhankelijkheid van de steden Donetsk en Luhansk in de Donbas-regio.
Volgens aartsbisschop Sjevtsjoek hebben katholieken in Oekraïne “onophoudelijk om vrede gebeden” sinds het conflict begon. Zij wilden dat de internationale gemeenschap meer betrokken zou worden bij de oplossing ervan.
Paus Franciscus bad voor verzoening tussen Oekraïne en Rusland in zijn Regina Coeli-toespraak op 18 april.
“Ik volg met grote bezorgdheid de gebeurtenissen in sommige delen van Oost-Oekraïne, waar de schendingen van het staakt-het-vuren de afgelopen maanden zijn toegenomen, en ik observeer met grote bezorgdheid de toename van militaire activiteiten”, zei hij.
“Ik hoop sterk dat een toename van de spanningen zal worden vermeden. Dat er integendeel gebaren worden gemaakt die in staat zijn om wederzijds vertrouwen te bevorderen en verzoening en vrede te bevorderen, die zo hard nodig en zo gewild zijn.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.