fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Priesterbroers na meer dan vijftig jaar samen in een graf

Dennis Sadowski - Catholic News Service 26 april 2019
Een fotoreeks van de begrafenis op de militaire begraafplaats Arlington in Washington D.C. (Klik op de witte pijltjes om verder te gaan. Foto's: CNS Photo - Tyler Orsburn)

Beiden werden ze priester en vervolgens legeraalaalmoezenier in Vietnam. Na meer dan vijftig jaar werd Frank Brett woensdag begraven bij zijn jong gestorven broer Robert.

Priester Robert Brett stierf in 1968 in een bunker in Vietnam. Later diende ook zijn broer, priester Francis Brett, in de Vietnamoorlog als aalmoezenier. Onlangs overleed hij en afgelopen woensdag werd zijn lichaam bijgezet in het graf van zijn broer.

Unieke ceremonie

Een groep van zo’n honderd familieleden en vrienden woonde de ceremonie bij op de militaire begraafplaats Arlington in Washington D.C.

Een woordvoerder van de militaire begraafplaats zei dat medewerkers niet kunnen bevestigen dat de gebroeders Brett de enige twee gedecoreerde katholieke aalmoezeniers zijn die samen zijn begraven, maar dat het wel “uniek” was.

Een passend eerbetoon

De oudste neef van de priesterbroers, Edward Rouse, noemde de ceremonie waarbij 21 saluutschoten klonken, “een passend eerbetoon aan twee mannen die God en hun vaderland hebben gediend”.

Rouse: “We verwachten van onze priesters dat ze heroïsch zijn en vaak kunnen ze dat niet waarmaken. Maar deze twee mannen deden dat wel.”

Ook in Nederland gediend

Ook bisschop Richard Stika van Knoxville was ook aanwezig en sprak over Francis Brett, ook wel bekend als Father Frank. De priester gaf lange tijd les op een middelbare school in Knoxville. “Veel studenten die les van hem kregen denken nog altijd met veel genegenheid aan hem terug”, zegt Stika.

Priester Frank Brett ging in 1998 met pensioen als aalmoezenier. Hij was dertig jaar in dienst van het leger en diende onder meer in Texas, Hawaii en Florida, maar ook in Duitsland en Nederland. Na zijn pensioen ging hij als priester aan de slag in een parochie.

Vietnamoorlog

Frank volgde het voorbeeld van zijn broer Robert, die zich in 1967 vrijwillig had aangesloten bij het leger. Priester Robert Brett stierf op 32-jarige leeftijd in Vietnam. Hij had zijn plek in een helicopter afgestaan aan een andere soldaat, om te wachen op een volgend transport. Enkele minuten daara werd de bunker waarin hij zat aangevallen. Acht mannen kwamen om bij een mortierinslag.

Zijn broer Frank was toen al acht jaar priester. Hij werkte als parochiepriester en als ziekenhuiskapelaan, maar besloot na de dood van Robert ook het leger in te gaan. In 1969 en 1970 werd hij als aalmoezenier uitgezonden naar Vietnam.