<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Pro-life manifestatie VS massaal bijgewoond

KN Redactie 21 januari 2019
image
Foto: CNS

Naar schatting honderdduizend mensen liepen afgelopen vrijdag mee in de jaarlijkse Mars voor het Leven in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

Jeanne Mancini, voorzitter van de March for Life, verwelkomde de menigte en dankte de deelnemers voor hun komst naar het pro-life evenement waarmee wordt opgeroepen om een einde te maken aan abortus. Mancini noemde abortus “de grootste schending van mensenrechten in onze tijden”. Ze riep de menigte op om door te gaan met die strijd, en de Mars te lopen voor “de armsten der armen” en voor wie niet voor zichzelf kunnen demonstreren.

‘Cultuur van het leven’

Namens de Amerikaanse bisschoppen moedigde aartsbisschop Joseph Naumann de deelnemers aan om door hun strijd voor het ongeboren leven “de wereld te veranderen”. Naumann is voorzitter van het pro-life comité van de Amerikaanse bisschoppenconferentie. In een verklaring riep hij katholieken op om te bidden voor een einde aan abortus en voor het bevorderen van een “cultuur van het leven, waar door Gods genade iedereen te weten zal komen naar zijn goddelijk beeld geschapen te zijn”.

Het thema van de mars van dit jaar was ‘Uniek vanaf de eerste dag: pro-life is pro-wetenschap’. Daarmee werd verwezen naar de wetenschappelijke vooruitgang rondom het ontstaan van het leven, die “de menselijkheid van het ongeboren kind” vanaf de conceptie aantoont.

De deelnemers werden verrast door een onverwachte toespraak van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, die op zijn beurt een videoboodschap van president Donald Trump introduceerde. Beide politici beloofden zich in te blijven zetten voor de bescherming van het leven in de VS.

Vermeend racistisch incident

De March for Life geldt als een van de drukst bezochte manifestaties in de Verenigde Staten. Dit jaar werd het evenement echter overschaduwd door een vermeend racistisch incident. In een op sociale media massaal gedeelde video was een katholieke tiener te zien, die een Vietnamveteraan van indiaanse afkomst belachelijk leek te maken. Zoals verschillende commentatoren aangaven, onder wie Ross Douthat van de New York Times, lag de zaak genuanceerder.

De jongen liep met medeleerlingen van katholieke school mee in de Mars. Een aantal jongens in de groep droeg een pet met de tekst ‘Make America Great Again’, de verkiezingsslogan van president Donald Trump. Te zien is hoe de jongen en de veteraan minutenlang tegenover elkaar staan. Terwijl de veteraan op een trommel slaat, kijkt de jongen hem aan.

Aanvankelijk werd in zijn houding en in het gezang van de groep racisme gezien. De jongen zelf schreef in een reactie dat hun groep geprovoceerd werd door een andere groep, en dat hij juist de gemoederen probeerde te kalmeren. Hij en zijn familie zeggen niet alleen voor racist te zijn uitgemaakt, maar ook met de dood te worden bedreigd. “Ik pik deze karaktermoord op mijn familienaam door de menigte niet.”

Roe vs. Wade

De March for Life vindt ieder jaar plaats rond 22 januari. Dat is de dag waarop in 1973 het Amerikaanse Hooggerechtshof abortus in het land legaliseerde middels zijn vonnis in de beruchte zaak Roe vs. Wade. Sindsdien zijn in de VS naar schatting zestig miljoen baby’s geaborteerd.

Hoewel er geen officiële cijfers bekend zijn over het aantal deelnemers, spraken de organisatoren over meer dan honderdduizend deelnemers aan de Mars. (KN/CNS)