fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Rechtbank spreekt Indiase bisschop vrij van verkrachting; zuster gaat in beroep

KN Redactie 18 januari 2022
image
Bisschop Franco Mulakkal wordt op deze archieffoto uit 2018 door agenten afgevoerd. Een rechter heeft hem nu vrijgesproken van de beschuldiging een zuster te hebben verkracht. Foto: CNS Photo - Sivaram V, Reuters

Een rechtbank in India heeft bisschop Franco Mulakkal vrijgesproken van alle beschuldigingen van verkrachting van een zuster, omdat het openbaar ministerie de beschuldigingen tegen hem niet kon bewijzen. De zuster gaat in beroep.

De zuster is lid van de Missionarissen van Jezus, een congregatie uit Mulakkals bisdom. Ze beschuldigt de bisschop ervan haar tussen 2014 en 2016 meer dan dertien keer te hebben verkracht in haar klooster in het district Kottayam in Kerala. Mulakkal heeft altijd gezegd onschuldig te zijn.

‘Verzonnen’

Ucanews meldt dat de rechter de bisschop op 14 januari vrijsprak van alle zeven aanklachten. “De waarheid heeft gezegevierd”, reageerde de raadsman van de bisschop. Hij zei dat de zaak tegen zijn cliënt “verzonnen” was.

In beroep

De zuster is een voormalige algemeen overste van de diocesane congregatie, die onder de jurisdictie van bisschop Mulakkal valt. Zij beweerde dat de bisschop haar had verkracht tijdens zijn bezoeken aan het huis van de congregatie in de stad Kuravilangad.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een woordvoerster van de zuster zei na het vonnis dat de zuster in beroep zou gaan.

‘Buitengewoon ongelukkig vonnis’

De agent die het onderzoek naar de zaak leidde, vertelde de media dat hij teleurgesteld was over het vonnis.

“Dit is een buitengewoon ongelukkig vonnis. Het is schokkend voor ons. We hadden een veroordeling verwacht. We gaan in beroep. We hadden veel bevestigend bewijs. Alle getuigen in de zaak waren gewone mensen.”

‘Blijven vechten’

Zuster Anupama, die het woord voerde namens de klaagster, zei dat het vonnis “vrij onverwacht” was.

“We zullen ertegen blijven vechten totdat onze zus gerechtigheid krijgt, zelfs als we ervoor moeten sterven”, voegde ze eraan toe.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ze zei dat het proces goed was verlopen en dat de officier van justitie goed werk had geleverd. “De getuigenverklaringen en ander bewijs waren in ons voordeel. We wisten niet wat er gebeurde.”

De zaak

De politie arresteerde bisschop Mulakkal in 2018 nadat vijf zusters, onder wie zuster Anupama, en mensenrechtenactivisten een zaak tegen hem aanspanden. Hij werd later op borgtocht vrijgelaten.

De politie bracht een aanklacht van tweeduizend pagina’s in tegen de bisschop die werd beschuldigd van verkrachting, intimidatie, onrechtmatige opsluiting en criminele intimidatie.

Hij stond vervolgens als eerste Indiase bisschop ooit terecht op beschuldiging van verkrachting.

Bron: Catholic News Service