fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Russische katholieken vrezen militaire oproep: ‘Veel katholieken zijn overtuigd anti-oorlog’

Luuk van den Einden 23 september 2022
image
Anti-oorlogsdemonstranten worden opgepakt tijdens een protest. Woensdag kondigde president Poetin een grootschalige militaire oproep aan. Foto: CNS - Reuters

De Russische president Poetin heeft zijn oorlogsinspanningen opgeschaald en stuurt 300.000 reservisten naar het front. Volgens Russische priesters vrezen jonge katholieke mannen voor een oproep en proberen velen naar het buitenland te vluchten.

Woensdag kondigde president Vladimir Poetin in een televisietoespraak een gedeeltelijke mobilisatie af: 300.000 militaire reservisten worden opgeroepen voor de oorlog in Oekraïne. Dat is volgens de president nodig om de “bedreiging” van Rusland door het Westen te weerstaan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De eerste reservisten werden diezelfde dag in bussen naar militaire trainingskampen gebracht. Na de afkondiging braken in diverse steden protesten uit, waaronder in de hoofdstad Moskou. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn zeker 1300 demonstranten opgepakt.

Grote angst

Volgens een katholieke Russische priester die anoniem wenst te blijven – overheidskritiek kan Russen een celstraf opleveren – heerst er grote angst onder Russische katholieken. “Sommige jonge katholieken hebben het land al verlaten, anderen proberen nu ook naar het buitenland te vluchten”, vertelt hij tegen Catholic News Service.

“De massale mobilisatie zal het kerkelijk leven hier raken, vooral omdat veel katholieken overtuigd anti-oorlog zijn en niet willen vechten”, zegt de priester. Hij schat dat veertig procent van de Russische katholieken absoluut tegen de oorlog is; twintig procent is volgens hem voor en de rest heeft geen duidelijke mening.

image
President Vladimir Poetin kondigde woensdag de militaire mobilisatie aan in zijn eerste televisietoespraak sinds februari. Foto: CNS - Russische Presidentiële Persdienst/Kremlin via Reuters

“Iedere man met militaire ervaring kan nu opgeroepen worden, maar voor hetzelfde geld moeten straks ook mensen zonder gevechtservaring naar het front”, aldus de priester. Russische minderheidskerken zijn volgens hem niet geraadpleegd over de stap; de priester heeft advocaten ingeschakeld om de gevolgen voor geestelijken en kerkelijk personeel te onderzoeken.

Nucleaire wapens

In zijn televisietoespraak dreigde Poetin ook met de inzet van nucleaire wapens. Hij zinspeelde op het idee dat Westerse landen hem met kernwapens bedreigen en waarschuwde dat dat “zich tegen hen kan keren”. Vervolgens waarschuwde Poetin dat hij “niet blufte”.

De anonieme Russische priester denkt echter dat Poetins nucleaire praat grootspraak is. “Dat zijn maar woorden”, zegt hij tegen Catholic News Service. “Ik denk niet dat ons leger überhaupt kernwapens kan inzetten, en zelfs als dat zou gebeuren, is het veel gevaarlijker voor Rusland dan voor andere landen.”

Ontmoeting met Lavrov

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die vorige week in New York van start ging, heeft kardinaal Pietro Parolin een ontmoeting gehad met Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Dat meldt Vatican News. De ontmoeting vond gisteren aan de zijlijn van de VN-vergadering. Wat kardinaal Parolin en Lavrov tegen elkaar hebben gezegd, is niet bekend.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een dag eerder riep Parolin nog op tot een wereldwijd verbod op het testen van nucleaire wapens. Tijdens zijn toespraak leek hij naar de woorden van Poetin te verwijzen: “Nu spanningen oplopen en we horen dat er gedreigd wordt met de inzet van kernwapens, is het belangrijker dan ooit om kernproeven te verbieden.”