<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Salvadoraanse priester vermoord, achtergronden onduidelijk

Catholic News Service 23 mei 2019
image
Priesters bidden voor de vermoorde Salvadoraanse priester Cecilio Perez Cruz, tijdens diens begrafenis op 20 mei. CNS photo/Jose Cabezas, Reuters

In El Salvador is op 18 mei een priester vermoord. Op sociale media hebben velen de moord veroordeeld. Ook wordt er gevraagd om een onderzoek naar de reden voor de moord.

In eerste instantie werd de moord op Cecilio Perez Cruz in verband gebracht met bendegeweld. Enkele parochianen troffen zijn levenloze lichaam op zaterdag aan in zijn woning. Bij het lichaam van de 35-jarige priester zou een briefje zijn aangetroffen. Daarin werd Perez beschuldigd van het niet betalen van ‘beschermingsgeld’.

‘Angst, stilte en lijden’

Maar op Twitter schreef de Spaanse priester Antonio Rodriguez, die ook in El Salvador woont, te geloven dat de moord gepleegd is door handelaren in illegaal gekapt hout.

“Er is veel angst, stilte en lijden” onder degenen die opkomen voor het milieu en de mensenrechten, tweette de priester op 21 mei. “Er zijn velen die zoals de vermoorde priester opkomen voor de schepping en plunderaars veroordelen die beschermd worden door politici en hebzuchtige ondernemers.”

Twijfels over motief

Op 19 mei bevestigde aartsbisschop Jose Luis Escobar Alas van San Salvador dat hij niet gelooft dat het briefje over het ‘beschermingsgeld’ bestaat. Een reden voor zijn vermoeden gaf hij niet, wel bevestigde hij dat kerkelijke leiders niet geloven dat de moord verband houdt met bendegeweld.

“Wij denken dat het nieuws over het briefje niet klopt”, zei Escobar na de moord. De bisschop zei ook dat de vermoorde priester nooit eerder beschermingsgeld had betaald en ook niet bedreigd was, iets wat normaal gesproken gebeurt voordat bendes iemand vermoorden.

Katholieke Kerk protesteert

De Salvadoraanse Kerk keerde zich recent tegen de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, door te benadrukken dat die uiteindelijk ook de gezondheid en het welzijn van de armen bedreigt.

Katholieke leiders en grootschalige publieke protesten door katholieken speelden een belangrijke rol in de goedkeuring van een wet die in 2017 de winning van edelmetalen verbood. Daarmee werd het kleine Centraal-Amerikaanse land het eerste ter wereld dat dit deed.

De plaatselijke Kerk protesteerde tegen deze industrie omdat die de drinkwatervoorziening in gevaar zou brengen.

Privatisering drinkwaterbedrijven

Het aartsbisdom San Salvador strijdt nu tegen de privatisering van waterbedrijven, die zeer nadelig zou zijn voor de armen in het land. Aartsbisschop Escobar liep zelfs mee in demonstraties hiertegen.

Veel priesters spreken zich uit tegen ontbossing dichtbij hun parochies. Edwin Banos, een priester uit het bisdom Santa Ana, was bevriend met de vermoorde priester.

Milieu-gerelateerde moord

In gesprek met Catholic News Service (CNS) zegt hij dat Perez kanttekeningen plaatste bij de illegale houtkap. Perez zou recentelijk het omkappen van de bomen in de buurt van zijn parochie “sterk veroordeeld” hebben, wat de financiële belangen van ondernemers zou bedreigen.

Priester Estefan Turcios, hoofd van het bureau voor mensenrechten van het aartsbisdom San Salvador, zegt tegen CNS dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

Toch heerst er onder de Salvadoraanse geestelijkheid het vermoeden dat de moord op Perez een milieu-gerelateerde moord is. Maar, zegt Turcios, “dat is slechts een vermoeden, zoals er vele anderen zijn”.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.