<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Spanningen Oekraïne en Rusland nemen toe, paus bidt voor vrede

Courtney Mares - CNA 19 april 2021
image
Paus Franciscus leidt het 'Regina Coeli'-gebed vanuit zijn raam aan het Sint-Pietersplein in het Vaticaan op 18 april 2021. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Paus Franciscus bad zondag om verzoening te midden van oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland.

“Ik volg met grote bezorgdheid de gebeurtenissen in sommige gebieden van Oost-Oekraïne, waar de schendingen van het staakt-het-vuren de afgelopen maanden zijn toegenomen. En ik zie met grote bezorgdheid de toename van militaire activiteiten”, zei paus Franciscus na het Regina Coeli-gebed van 18 april.

“Ik hoop sterk dat een toename van de spanningen wordt vermeden. En dat er vice versa gebaren worden gemaakt die in staat zijn om wederzijds vertrouwen en verzoening en vrede te bevorderen, die zo hard nodig en zo gewild zijn.”

Ernstige humanitaire situatie

De paus sprak zijn nabijheid uit met degenen die lijden onder “de ernstige humanitaire situatie” in Oekraïne, waarvoor hij mensen uitnodigde om te bidden.

“We zien opnieuw lange colonnes Russische militaire voertuigen richting de Oekraïense grenzen rijden”
- Aartsbisschop Shevchuk van Kiev

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland zijn toegenomen als gevolg van de opbouw van Russische troepen langs de Oekraïense grens en recente botsingen in de Donbass-regio. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft gezegd dat het “de grootste groep Russische troepen is sinds de illegale annexatie van de Krim in 2014”.

Vredesbesprekingen

Op 16 april riep de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy op tot vredesbesprekingen met de Russische president Vladimir Poetin, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel om de spanningen te verminderen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens de Oekraïense regering zijn sinds 2014 naar schatting veertienduizend mensen omgekomen in het conflict in de Donbass-regio.

Katholieke gemeenschap bezorgd

Aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk is het hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke kerk. Hij zei in een interview met het Spaanstalig persbureau ACI Prensa dat de plaatselijke katholieke gemeenschap zich grote zorgen maakt over de toename van de Russische militaire aanwezigheid en bidt voor vrede.

image
Aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk Foto: CNS Photo - Paul Haring

“De oorlog in het oosten van ons land die in 2014 begon, is nooit gestopt”, zei Shevchuk. “Nu zien we opnieuw lange colonnes Russische militaire voertuigen richting de Oekraïense grenzen rijden.”

“We staan perplex en zijn bezorgd over de toename van de Russische militaire aanwezigheid aan de poorten van ons land. Het lijkt erop dat dit de grootste militarisering is sinds het begin van de oorlog. Dit feit kan niet onopgemerkt blijven door de internationale gemeenschap.”

Voortdurende psychologische angst

De aartsbisschop van Kiev onderstreepte de dringende humanitaire nood van de bevolking die in het conflictgebied leeft en legde uit dat “de pandemie de situatie ernstig heeft verergerd”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Helaas is de toegang tot dit gebied ernstig belemmerd. Mensen leven zonder medicijnen en zonder adequate medische zorg”, zei hij.

“Het Oekraïense volk is de oorlog die door Rusland is veroorzaakt beu. We willen vrede en we kunnen niet zwijgen over het lijden van de mensen en de tranen van de Oekraïense moeders om de dood van hun kinderen. We leven in voortdurende psychologische angst. Volgens de laatste peilingen leeft zestig procent van de Oekraïense bevolking in angst voor een militaire aanval van Russische zijde”, zei Shevchuk.

Fragiel staakt-het-vuren

Oekraïne en Rusland bevinden zich in een fragiel staakt-het-vuren sinds de Minsk II-akkoorden van 2015. Het conflict begon na de demonstraties van november 2013 tegen de toenmalige Oekraïense president Víktor Janoekovitsj vanwege zijn pro-Russische beleid.

De protesten leidden tot het vertrek van Janoekovitsj en de afwijzing van de pro-Russische bevolking in Oost-Oekraïne. De tussenkomst van Russische troepen resulteerde in 2014 in de annexatie van het Krim-schiereiland door Rusland en de afkondiging van de onafhankelijkheid van de steden Donetsk en Loehansk in de Donbass-regio.

Bidden om vrede

Aartsbisschop Shevchuk zei dat katholieken in Oekraïne “onophoudelijk om vrede bidden” sinds het conflict begon. Hij riep de internationale gemeenschap op om meer betrokken te zijn bij de oplossing ervan.

“In deze periode van nationale angst wil onze kerk dicht bij haar volk zijn, pijn en bezorgdheid delen met haar eigen volk. De Oekraïense Grieks-katholieke kerk is altijd de kerk van het volk geweest. In verschillende periodes van de geschiedenis hebben we last gehad van onszelf met de pijn van het Oekraïense volk. Vandaag vraagt de Heer ons hetzelfde te doen”, zei de belangrijkste aartsbisschop.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.