<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Steeds meer priestermoorden in Mexico: ‘Een priester vermoorden is een krachtig signaal’

Francesco Paloni 4 april 2019
image
Een Mexicaanse priester viert de Mis. Tussen 2012 en 2018 werden niet minder dan 26 van zijn collega’s vermoord. CNS Photo/Carlos Jasso, Reuters

Naast journalisten en activisten zijn ook priesters een favoriet doelwit van de georganiseerde misdaad in Mexico. Tussen 2012 en 2018 kwamen 26 van hen door geweld om het leven, waarmee het land ‘s werelds gevaarlijkste land voor priesters is.

In het KN van deze week vertelt Omar Sotelo Aguilar dat het aantal priestermoorden in Mexico steeds meer toeneemt. De priester is directeur van het Mexicaanse Katholiek Multimediaal Centrum (CCM), een instantie die onderzoek doet naar geweld tegen geestelijken in het Midden-Amerikaanse land. Uit een recent rapport blijkt dat nooit eerder zoveel priesters in Mexico zijn vermoord. Het CCM onderzocht het aantal priestermoorden dat tussen 2012 en 2018 plaatsvond en legt ook een verband met de landelijke stijging van de criminaliteit.

274.389 mensen vermoord sinds 2006

Mexico kampt al sinds 2006 met een explosieve toename van geweld. Volgens het Mexicaanse Bureau voor de Statistiek zijn er sindsdien maar liefst 274.389 mensen om het leven gebracht. Nadat 2017 het bloedigste jaar was dat tot dan toe was gemeten, sneuvelde dit lugubere record in 2018. Uit cijfers van de Mexicaanse overheid blijkt dat afgelopen jaar 33.341 mensen werden vermoord, een aantal dat nooit eerder in de Mexicaanse geschiedenis is geregistreerd.

image

Eerste geweldsdelict in een kerk

Ook de Kerk is getroffen door deze golf van geweld. Terwijl het aantal priestermoorden sinds 1988 per presidentiële ambtstermijn van zes jaar op ongeveer vier lag, werden onder Felipe Calderón zeventien priesters vermoord. Dat aantal steeg naar 26 onder zijn opvolger Enrique Peña Nieto, die van 2012 tot 2018 president was.

Sotelo: “Twee priesters zijn nog vermist. Daarnaast zijn ook een seminarist en vijf leken vermoord.” De periode 2012-2018 wordt volgens de priester ook gekenmerkt door het eerste geweldsdelict in een kerk. In 2017 werd een priester neergestoken in de kathedraal van Mexico-Stad. Hij overleed enkele dagen na het voorval.

“Door een priester verdacht te maken, wordt gedaan alsof hij schuldig was aan zijn eigen dood”

Opvallende overeenkomsten

Volgens Sotelo vertoont het grootste deel van de priestermoorden opvallende overeenkomsten. “We zien dat er sprake is van een specifieke handelswijze. Denk aan afpersing, ontvoering, marteling en moord. Vervolgens wordt de priester na zijn dood belasterd. Dit laatste aspect is karakteristiek: daarmee trachten de autoriteiten de moord te bagatelliseren. Door een priester verdacht te maken, wordt gedaan alsof hij schuldig was aan zijn eigen dood. Veel misdrijven worden niet tot op de bodem uitgezocht.”

Waarom priesters?

Priesters vormen een doelwit omdat zij gelden als een sociale stabilisator, legt Sotelo uit. “Veel mensen binnen de georganiseerde misdaad zien hier een groot gevaar in.”

Lees het complete artikel in het KN van vrijdag

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.