<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Steunbetuigingen en hulp aan aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië

Selinde van Dijk-Kroesbergen 7 februari 2023
image
Reddingwerkers proberen mensen levend onder het puin vandaan te halen nadat aardbevingen en naschokken op 6 februari een enorme ravage in Turkije en Syrië aanrichtten. Foto: OSV - Umit Bektas, Reuters

Paus Franciscus en lokale kerkleiders spraken maandag hun solidariteit uit met de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië. Ook bidt de paus voor de reddingswerkers die afgelopen nacht doorgingen met hun zoektocht naar overlevenden.

In telegrammen gericht aan de apostolische nuntius van Turkije en Syrië stuurde de “diepbedroefde” paus Franciscus zijn “oprechte condoleances aan degenen die rouwen om hun verlies”. De paus schrijft te bidden “dat het hulppersoneel zal worden gesteund in hun zorg voor de gewonden en in de voortdurende hulpverlening door de goddelijke gaven van standvastigheid en doorzettingsvermogen”.

Vrees voor ruim 20.000 doden

Vanochtend meldden verschillende media dat het dodental na de aardbevingen van gisteren in Zuid-Turkije en Noord-Syrië is opgelopen tot boven de vijfduizend. Echter vreest de crisismanager van de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie dat er in totaal meer dan twintigduizend mensen het natuurgeweld niet hebben overleefd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De eerste beving vond maandag vroeg in de ochtend plaats. Die had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Honderden gebouwen stortten in, terwijl veel mensen in bed lagen te slapen.

Moeizaam

Reddingswerkers, waaronder ook katholieke organisaties, zoeken naar overlevenden onder het puin. Door de vele naschokken, waarvan sommige erg krachtig zijn, verloopt dat werk moeizaam. Sommige gebieden zijn nog niet bereikbaar, omdat het puin de weg blokkeert.

image
In de Turkse stad Kahramanmaraş staan mensen voor de ingestorte gebouwen na de aardbeving op 6 februari. Foto: OSV News - Ihlas News Agency via Reuters

De weersomstandigheden maken het werk nog lastiger: het is op veel plekken in Turkije en Syrië rond het vriespunt en er valt her en der sneeuw, terwijl duizenden mensen de nacht noodgedwongen buiten doorbrachten. In de Turkse stad Osmaniye regende het de afgelopen nacht bijna onafgebroken.

Christelijke bevolking

De katholieke internationale hulporganisatie Kerk in Nood meldt dat veel steden en dorpen met een aanzienlijke christelijke bevolking, zoals Aleppo, Homs, Latakia en Hama, grote schade hebben opgelopen.

Onder de vele slachtoffers werd het lichaam van Imad Daher, een priester van een Melkitische Grieks-katholieke parochie, onder het puin gevonden. De voormalige aartsbisschop van Aleppo, Jean-Clément Jeanbart, en Joseph Bazouzou, de apostolisch administrator van de katholieke Armeniërs van Athene die in Aleppo woont, waren beiden op dezelfde plaats, maar overleefden het instorten van het gebouw. Een andere christelijke leek werd levenloos teruggevonden.

Katholieke hulp

Veel christelijke organisaties bieden hulp. Zo heeft Caritas Europa toegezegd dat het alle middelen beschikbaar stelt om via Caritas Turkije de slachtoffers te kunnen steunen.

https://www.kn.nl/donaties/

De franciscanen van het Heilig Land meldden volgens CNA dat ze hun kloosterdeuren openden en eten uitdeelden voor mensen die hulp zochten. Samen vierden ze de Mis, schreven ze in een verklaring.

De woordvoerder van de katholieke hulporganisatie Pro Terra Sancta die hulp biedt aan Syriërs zegt dat de situatie in Aleppo “gevaarlijk” is. “Veel gebouwen zijn ingestort en er wordt door het puin gegraven. Nog steeds storten gebouwen in, vertelt hij. “Ze zijn al beschadigd door de oorlog.”

‘Lankmoedige Syrische volk’

De paus bevestigde ook “zijn geestelijke solidariteit” met het “lankmoedige Syrische volk” dat al langer dan tien jaar lijdt aan de gevolgen van een burgeroorlog.

De Syrisch-katholieke patriarch Mar Ignatius Ephrem Josef III Younan riep de plaatselijke gelovigen op om te bidden. De kerkleider vroeg de Heer om genade te hebben met de zielen van de slachtoffers, de gewonden te genezen, de getroffenen bij te staan en iedereen te steunen die hulp biedt aan de gewonden en getroffenen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.