fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Toch nog thuis voor Kerstmis: aartsbisschop Minsk mag Wit-Rusland weer in

KN Redactie 23 december 2020
image
Deelnemers aan een betoging van de Wit-Russische oppositie, eind november. Foto: CNS Photo - Reuters

Na bijna drie maanden in Poolse ballingschap mag de aartsbisschop van Minsk Wit-Rusland weer in. Er was een persoonlijk pleidooi van de paus voor nodig om te zorgen dat mgr. Tadeusz Kondrusiewicz Kerstmis in zijn eigen kathedraal kan vieren.

De apostolisch nuntius in Minsk maakte dit dinsdag bekend. In een verklaring zei hij dankbaar te zijn dat de Wit-Russische overheid positief reageerde op een brief van de paus, die vorige week donderdag aan president Loekasjenko werd overhandigd.

De 74-jarige Kondrusiewicz reisde in augustus naar Polen. Toen hij de 31e van die maand naar zijn vaderland wilde terugkeren, werd hem de toegang ontzegd. Een officiële reden daarvoor kreeg hij naar eigen zeggen nooit. Alles wijst er echter op dat het te maken had met zijn kritische houding tegenover president Loekasjenko en diens optreden tegen de demonstranten die de uitslag van de presidentsverkiezingen betwisten.

‘Wij zijn tegen leugens, geweld en onrechtvaardigheid’

In een interview zei hij, net voor het nieuws over zijn terugkeer bekend werd, dat “ik, noch wie dan ook van onze Kerk, ooit tot geweld heeft aangezet, maar wij hebben altijd de sociale leer van de Kerk aangehangen, en wij richten ons tot iedereen voor een vreedzame oplossing van conflicten. Wij zijn tegen leugens, geweld en onrechtvaardigheid, zoals de Kerk leert”.

image
Mgr. Tadeusz Kondrusiewicz Foto: CNS Photo - Bob Roller

Hij zei voortdurend contact te hebben met Wit-Rusland en bezorgd te zijn over de situatie rond het coronavirus in zijn land. Ondanks alles bleef hij opgewekt: “Alles ligt in Gods handen, dit is mijn optimisme … wat wij vandaag doormaken, is de ervaring van het dragen van het kruis, dat het christelijk leven altijd heeft vergezeld, en dus moeten wij het met overtuiging dragen”.

‘Geloven in een oplossing’

Hij riep opnieuw op tot onderhandelingen tussen de regering en de demonstranten. “Wij moeten geloven dat er een oplossing gevonden kan worden, zelfs als iedere persoon bij zijn positie blijft; dat wij erg verschillend zijn en verschillende ideeën hebben, betekent niet dat wij vijanden hoeven te zijn.”

Vaticaanse bemiddeling

Het Vaticaan heeft geprobeerd te bemiddelen en Kondrusiewicz weer het land in te krijgen. In september was de Vaticaanse ‘minister van Buitenlandse Zaken’ Paul Gallagher echter nog weinig optimistisch over een mogelijke terugkeer van de aartsbisschop.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken willigde Loekasjenko het huidige verzoek in “uit het diepste respect voor de paus en vanwege goede persoonlijke relaties”. Volgens de minister kijkt Loekasjenko “op naar paus Franciscus” en bewondert hij diens werk.

Ook de ophanden zijnde kerstvieringen speelden een rol, “ondanks een aantal negatieve zaken” over aartsbisschop Kondrusiewicz.

Woensdag of donderdag terug

Naar verwachting keert de aartsbisschop vandaag of morgen terug naar Minsk. Hij wordt op 3 januari 75, de leeftijd waarop bisschoppen hun ontslag aan de paus moeten aanbieden. Deze kan dat meteen aanvaarden, of ervoor kiezen zijn mandaat voor een bepaalde tijd te verlengen.

Bronnen: cruxnow.com, asianews.it