<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Tv-bisschop Fulton Sheen op 21 december zalig verklaard

KN Redactie 19 november 2019
image
Aartsbisschop Fulton Sheen Foto: Archief CNS

De Amerikaanse aartsbisschop Fulton Sheen wordt op 21 december zalig verklaard. 

Het nieuws over de zaligverklaring werd naar buiten gebracht door bisschop Daniel Jenky van Sheens thuisbisdom Peoria in de Amerikaanse staat Illinois. Het Vaticaan had Jenky maandag op de hoogte gesteld van de zaligverklaring. De bisschop zei het nieuws “met grote vreugde en dankbaarheid” te hebben vernomen.

Plechtigheid

Jenky liet weten dat er al volop plannen worden gemaakt voor de zaligverklaringsplechtigheid. Die vindt plaats in de kathedraal van Maria Onbevlekte Ontvangenis in Peoria.

“In die kathedraal werd aartsbisschop Sheen honderd jaar geleden op 20 september 1919 priester gewijd”, meldt een persbericht van het bisdom Peoria. De kathedraal is sinds afgelopen juni de huidige rustplaats van de in 1979 overleden aartsbisschop.

Juridische strijd

Daar ging een lange juridische strijd aan vooraf met het aartsbisdom New York. Sheen werd in 1951 hulpbisschop van New York, totdat hij in 1966 bisschop van Rochester werd. Na zijn overlijden werd hij begraven in de Sint-Patrickskathedraal in New York.

Zijn nicht Joan Sheen Cunningham verzocht het lichaam over te laten brengen naar het bisdom Peoria. Het aartsbisdom New York weigerde daaraan mee te werken. Uiteindelijk besloot het Hooggerechtshof van de Staat New York in juni dat het lichaam van Sheen naar Peoria moest worden overgebracht.

Wonder

Enkele weken daarna maakte bisschop Jenky bekend dat paus Franciscus een wonder had erkend dat is toegeschreven aan Fulton Sheen. Dit maakte de weg vrij voor de zaligverklaring. “Het is werkelijk ongelofelijk hoe God wonderen blijft doen”, zei Jenky destijds in een verklaring.

Winnaar Emmy-award

Aartsbisschop Sheen was een beroemde tv-catecheet, dit in de jaren vijftig en zestig actief was in de Verenigde Staten. Met zijn televisie show Life is worth living won Sheen zelfs een Emmy-Award en wist de mediabisschop miljoenen Amerikanen te boeien. (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.