fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Twee kerken aangevallen in Nigeria

KN Redactie 20 juni 2022
image
Een man rouwt tijdens de uitvaart van de vijftig slachtoffers van de aanslag op Pinksterzondag, die op 17 juni plaatsvond in de St-Franciscus Xaveriuskerk te Owo. Foto: CNS - Temilade Adelaja, Reuters

Slechts twee dagen na de begrafenissen van de circa vijftig slachtoffers die met Pinksteren werden doodgeschoten, vond er zondag in Nigeria opnieuw een aanslag plaats. Ditmaal in een katholieke kerk en een Baptistengemeente. Ten minste drie mensen kwamen daarbij om. Meer dan dertig gelovigen zouden zijn ontvoerd.

In de noordelijke deelstaat Kaduna vielen gewapende mannen de twee kerken aan, de Baptistengemeente Maranatha en de katholieke Heilige Mozeskerk in het Rubu-district. Tijdens de aanslag werd ook een nog onbekend aantal bewoners uit vier dorpen in de regio ontvoerd. Ook werden huizen verwoest.

Hard getroffen regio

Het is nog niet duidelijk wie achter de aanslag zit van de twee kerken in Kaduna. De deelstaat geldt als een van de hardst door terroristen getroffen regio’s. Zo werden vorige week ten minste 32 mensen vermoord tijdens een urenlange aanslag.

Volgens getuigen beschikten de terroristen over helikopters, maar de plaatselijke regering ontkent dit: de helikopter zou door de autoriten zijn gebruikt tijdens een reddingsoperatie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kerken doelwit

De gelovigen woonden zondag de mis bij toen de terroristen de gebouwen omsingelden. De drie slachtoffers vielen in de Mozeskerk, terwijl in de Baptistengemeente de meeste gelovigen werden ontvoerd.

De Nigeriaanse Vereniging van Christenen heeft de aanslagen van zondag veroordeeld. Volgens de organisatie vormen kerken steeds meer een doelwit van gewapende groeperingen.

Antichristelijk geweld

Op 6 juni vielen er bij een aanval op een kerk tijdens de viering van Pinksteren zeker vijftig doden, onder wie ook vele kinderen. De aanslag was in de Sint-Franciscus-Xaveriuskerk in Owo, in het zuidwesten van Nigeria.

Nigeria gaat gebukt onder een golf van antichristelijk geweld; priesterontvoeringen, lynchpartijen en terreuraanslagen door islamisten zijn er aan de orde van de dag.

(Bron: Crux)