<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Amerika: van misbruik beschuldigde oud-priester doodgeschoten

KN Redactie 14 maart 2019
image
Foto: James L.W. - Unsplash

John Capparelli stond op een lijst met van misbruik verdachte priesters die vorige maand werd vrijgegeven. Hij werd zaterdag dood gevonden in zijn huis in de Amerikaanse staat Nevada.

De zeventigjarige Capparelli werd volgens The New York Times, aangetroffen met “een schotwond in zijn nek”. De politie gaat uit van moord, maar heeft volgens de krant nog geen concrete verdachte op het oog.

Twintig slachtoffers

Capparelli werd in 1980 tot priester gewijd voor het aartsbisdom Newark. Dat bisdom gaf op 13 februari een lijst vrij van priesters die beschuldigd zijn van misbruik. Capparelli was een van de 63 priesters op de lijst.

Volgens het aartsbisdom maakte Capparelli zo’n twintig slachtoffers. De beschuldigingen betreffen de periode tussen de jaren zeventig en begin jaren negentig. In 1989 werd bepaald dat hij niet meer in een parochie mocht werken en in 1992 werd hij gesuspendeerd. Rond 2013 werd hij teruggebracht naar de lekenstand. Hij werkte in zijn tijd als priester ook op verschillende scholen.

Voor de rechter

De oud-priester werd nooit veroordeeld, maar wel meermaals beschuldigd van het vastgrijpen, misbruiken en fotograferen van minderjarige jongens. In 2011 moest hij in minstens twee zaken voor de rechter verschijnen.

In een ervan werd Capparelli ervan beschuldigd in de jaren zeventig en tachtig Andrew Dundorf meer dan tien jaar lang misbruikt te hebben. In een andere zaak beschuldigde Rich Fitter de priester ervan hem tussen zijn vijftiende en zeventiente misbruikt te hebben. In die laatste zaak kwam het tot een schikking.  In een reactie op de dood van Capparelli zei Fitter: “Het is karma.”(CNA/Crux)