Emanuela Orlandi verdween in 1983 en is sindsdien spoorloos. In het Vaticaan worden op 11 juli twee graven geopend, op verzoek van de familie van het destijds 15-jarige meisje.
Het gaat om twee graven op de Teutoonse begraafplaats op het grondgebied van Vaticaanstad. De familie van Emanuela Orlandi heeft om opening van de graven verzocht omdat ze vermoeden dat ze daar begraven ligt. Het Vaticaan heeft toestemming gegeven om de graven te laten openen.
Familieleden van Orlandi en van de mensen die officieel begraven liggen in de te openen graven zullen daarbij aanwezig zijn. Evenals het hoofd van de Vaticaanse gendarmerie, Domenico Giani.
Het Vaticaan laat weten dat de beslissing volgt op voorbereidend onderzoek waarbij Giani en de Vaticaanse officier van justitie “deze lange, pijnlijke en complexe zaak” hebben getracht te reconstrueren.
Ook benadrukt het Vaticaan dat het geen bevoegdheid heeft om Orlandi’s verdwijning zelf te onderzoeken, omdat dat gebeurde op Italiaans grondgebied en niet in het Vaticaan. “Daarom zal het Vaticaan enkel verifiëren of het lichaam van Emanuela Orlandi mogelijk begraven ligt op het terrein van de Staat Vaticaanstad”, aldus de verklaring.
De vader van Emanuela Orlandi werkte in het Vaticaan en zijn dochter was om die reden een Vaticaans staatsburger. Op 22 juni 1983 wordt ze voor het laatst gezien in de buurt van de muziekschool waar ze studeerde. Sindsdien werd niets meer van haar vernomen.
Sinds haar verdwijning 36 jaar geleden doen er talloze theorieën de ronde over wat er met het meisje is gebeurd. In de periode na de verdwijning meldden zich vermeende ontvoerders die vrijlating eisten van Mehmet Ali Agca, de man die paus Johannes Paulus II neerschoot.
Volgens anderen zouden de ontvoerders Orlandi hebben laten deelnemen aan een seksfeest binnen de muren of in de buurt van de het Vaticaan en haar vervolgens hebben laten verdwijnen. Een Vaticaans oud-archivaris getuigde namelijk dat in die tijd jonge meisjes voor dat doel zouden zijn geworven.
Weer anderen beweren dat Orlandi ontvoerd is om druk uit te oefenen op de Heilige Stoel, zodat het Vaticaan geld zou teruggeven dat schijnbaar van een aantal Italiaanse banken was verkregen. Dat geld zou in werkelijkheid echter hebben toebehoord aan leden van de Romeinse maffia.
Vorig jaar november werd er in de media gespeculeerd dat menselijke botresten die gevonden waren in een bijgebouw van de Apostolische Nuntiatuur in Rome, van Orlandi zouden zijn. Dat bleek niet waar.
Afgelopen zomer ontving de advocaat van de familie Orlandi, Laura Sgrò, een anonieme brief met daarbij een foto van de Teutoonse begraafplaats met een engel die een papier omhoog houdt met de woorden Requiescat in Pace, ‘Rust in vrede’. Op het briefje stond: “Zoek op de plek waar de engel naar wijst.”
Sgrò bedankte het Vaticaan “voor deze moedige daad”. De familie Orlandi is al die jaren blijven zoeken naar het meisje en zegt te hopen dat dit het laatste hoofdstuk van hun zoektocht is.
“Ik ben blij dat deze beslissing is genomen”, zei de broer van Orlandi, Pietro tegen het Italiaanse persbureau ANSA. “Ik bedankt het Vaticaan voor hun aandacht en voor hun bereidheid om de zaak op te helderen.” (KN/Crux)