<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Vaticaan prijst migratiepact van Marrakesh

KN Redactie 12 december 2018
image
Afrikaanse migranten in de woestijn Foto EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations

Het Vaticaan juicht de goedkeuring van het omstreden migratiepact van Marrakesh toe. Maandag bereikten meer dan 160 landen overeenstemming over een verklaring om migratie over de hele wereld in betere banen te leiden.

Volgens het Vaticaan wordt het migratieprobleem beter getackeld door samen te werken, dan door een houding van “isolationisme”. De zogeheten Internationale Overeenkomst voor Veilige, Ordelijke en Reguliere Migratie of  ‘VN-Migratiepact’, werd maandag geprezen door de Vaticaanse staatssecretaris Pietro Parolin, die namens het Vaticaan aanwezig was op de internationale top in Marrakesh.

‘In naam van de paus’

De migratieverklaring biedt volgens kardinaal Parolin handreikingen om de internationale samenwerking en wederzijdse verantwoordelijkheid met betrekking tot migratie te bevorderen. De kardinaal zei ook in naam van paus Franciscus de formele goedkeuring van de verklaring toe te juichen.

Juridisch niet bindend

De verklaring, die juridisch niet bindend is, geeft landen “ruimte om te beantwoorden aan hun nationale omstandigheden en prioriteiten, met vol respect voor het internationaal recht en de mensenrechten van migranten, ongeacht hun status”, aldus Parolin tijdens zijn toespraak op maandag.

Volgens de Vaticaanse staatssecretaris zal de implementatie van het migratiepact “alle regeringen, niet-gouvernementele en op geloof gebaseerde organisaties, collectief helpen om migratie op een veiligere manier te beheersen”.

Goedkeuring

Op maandag keurden meer dan 160 landen de verklaring goed. Onder meer de VS, Australië, Nieuw-Zeeland, Israël, Chili en enkele Europese landen gaven geen steun aan de pact. Parolin merkte op dat het Vaticaan “ervan overtuigd is dat de enorme uitdaging van migratie, het beste door multilaterale processen kan worden aangepakt, in plaats van door isolationisme”.

Bezwaren

De kardinaal zei ook dat het Vaticaan binnenkort enkele bedenkingen over het akkoord bekend zal maken, die gaan over “woordkeuzes, principes en richtlijnen” waar het Vaticaan niet mee eens is. Parolin doelt hiermee op zaken omtrent “de intrinsieke waarde en de waardigheid van het menselijk leven in iedere fase, zowel begin, verloop als einde”.

Volgens de VN leven wereldwijd 258 miljoen migranten buiten hun geboorteland. Dit aantal zal naar verwachting in de komende jaren toenemen. (CNS)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.