<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Vaticaanse krant: ‘Zorg voor hereniging Afghaanse evacués’

Carol Glatz - CNS 26 augustus 2021
image
Afghanen bij het vliegveld van Kabul, waar de kans om het land te ontvluchten alsmaar kleiner wordt. Foto: CNS photo - Reuters

De krant van het Vaticaan doet een oproep om geëvacueerde Afghaanse gezinsleden met elkaar te herenigen. Kerkelijke instanties vragen de internationale gemeenschap om solidariteit in “een van de grootste crises ooit.”

De hartverscheurende beelden van moeders en vaders die hun kinderen in de armen van Amerikaanse militairen drukken tijdens de evacuaties in Kabul doen denken aan de wanhoop van Mozes’ moeder toen zij hem in een mandje in de Nijl legde om hem te redden, staat in een redactioneel commentaar van L’Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan.

Afghaanse Mozes

Onder de kop ‘Afghaanse Mozes’ overweegt theoloog en priester Luigi Maria Epicoco hoe deze gebeurtenissen voor Mozes en voor de Afghaanse kinderen “een traumatische scheiding” veroorzaakt door “geweld en onderdrukking” zijn.

“We moeten de moed opbrengen om aan de oever van de Nijl te staan, de rivier die de mand met het kind meevoerde, terwijl zijn zuster Mirjam probeert te zien wat er met haar broertje zal gebeuren”, schrijft Epicoco in het commentaar. “In onze krachteloosheid kunnen we als Mirjam worden en ons verantwoordelijk voelen.” De priester doet de oproep om net als Mirjam een manier te zoeken die een gelukkig weerzien mogelijk maakt.

Vaticaanse zorgen

Het Vaticaan heeft al meerdere malen zijn zorgen over de crisis in Afghanistan uitgesproken. Bisschop John Putzer, Vaticaans afgevaardigde voor de Verenigde Naties in Genève, vestigde de aandacht op het verzoek dat paus Franciscus eerder deze maand deed om “oplossingen te zoeken aan de onderhandeltafel.”

“Alleen op die manier”, zo luidden de woorden van de paus, “kan de getergde bevolking van Afghanistan – mannen en vrouwen, ouderen en kinderen – naar huis terugkeren en leven in veiligheid, zekerheid en wederzijds respect.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bisschop Putzer herhaalde die boodschap tijdens een speciale sessie van de VN-mensenrechtenraad op 24 augustus. “Het is nu essentieel om het succes en de veiligheid van ontwikkelingshulp in het land te ondersteunen”, sprak Putzer op 24 augustus volgens Vatican News. “Om de voortgang op het gebied van gezondheid en onderwijs niet kwijt te raken, moeten we internationaal solidair zijn.”

Enorme internationale crisis

Aloysius John, secretaris-generaal van Caritas International, liet volgens L’Osservatore Romano weten dat “we een enorme internationale crisis doormaken met de sociale ineenstorting van Afghanistan. Volgens schattingen proberen nu 700.000 Afghanen een veilig heenkomen te vinden.”

Daaraan voegde John toe dat bij 800.000 Afghaanse kinderen ondervoed zijn en een derde van de bevolking het risico loopt te verhongeren. Deze problemen, de coronapandemie en alle zorgen omtrent veiligheid en educatie maken de situatie in Afghanistan “een van de grootste crises die ooit door mensen zijn veroorzaakt”, zei hij.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.