<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Veel redenen tot zorg’ om nieuwe Spaanse coalitie

Francesco Paloni 29 januari 2020
image
Tegenstanders van de Catalaanse afsplitsing zwaaien met de Spaanse vlag tijdens een manifestatie in Barcelona (okotber 2019). CNS photo/Eric Gaillard, Reuters

Veel Spanjaarden kijken met argusogen naar de nieuwe regering van premier Pedro Sánchez. Ze vrezen voor de eenheid van het land, nadat de coalitie van PSOE en het links-radicale Podemos tot stand kwam dankzij gedoogsteun van twee separatistische partijen.

Het Spaanse versplinterde politieke landschap kreeg op 7 januari een gezicht met de regering Sánchez II. De PSOE-voorman kreeg met hangen en wurgen net genoeg steun voor zijn coalitie met Podemos.

Cruciaal in de totstandkoming van de minderheidsregering bleek de gedoogsteun van de Catalaanse separatistische partij ERC en de radicale Baskische partij EH Bildu.

‘Uitzondering binnen de EU’

Er zijn veel redenen tot zorg, zegt Joan Lopéz Alegre, oud-gedeputeerde van het christendemocratische PP in het Catalaanse parlement.

De docent politieke communicatie aan de universiteit ‘Abat Oliba’ in Barcelona, noemt de aanwezigheid van “een extreem-linkse partij als Podemos, die zichzelf openlijk communistisch beschouwt, een uitzondering binnen de EU”.

De partij schaart zich volgens López achter discutabele regimes, zoals het Cubaanse en het Venezolaanse. “We lopen het risico dat de PSOE concessies zal doen om de meerderheid te behouden.”

‘Gevaar voor eenheid’

De samenwerking met het links-radicale Unidas Podemos leidde tot de meest linkse coalitie in 42 jaar. De meest progressieve regering van de EU kwam tot stand na de verkiezingen van november 2019.

De parlementaire steun van Catalaanse en Baskische separatisten kan een gevaar vormen voor de eenheid van het land, stelt López.

“Het doel van de ERC is Catalaanse afsplitsing van Spanje. Bildu is weliswaar minder vertegenwoordigd in het parlement. Maar we moeten niet vergeten dat de partij het geweld van de Baskische terreurorganisatie ETA nooit heeft afgewezen.”

Volgens López brengt de partij hommages aan vrijgekomen ETA-terroristen en toont ze geen enkel teken van berouw of spijt. “Dat is het grootste deel van de Spanjaarden in het verkeerde keelgat geschoten.”

Ophef in het congres

Tijdens het onderhandelingsdebat in het Spaanse congres leidde een toespraak van Bildu-woordvoerster Mertxe Aizpurua tot ophef. Ze zei onder meer dat de “Spaanse staat blijk geeft van autoritarisme” en haalde daarbij een toespraak van koning Felipe VI aan.

Verschillende oppositieleden keurden de uitspraken van Aizpurua af. De parlementariër kreeg ook steun, onder meer van Podemos en ERC.

Spanjaarden achterdochtig

Volgens de Spaanse krant 20 Minutos staat 42% van de Spanjaarden achter de nieuwe regering. 36,1% keurt de regering af en 15,4% is “beperkt akkoord”. De krant baseert zich op een peiling van het Spaanse onderzoeksbureau Ipsos.

Een meerderheid van de Spanjaarden lijkt achterdochtig over het akkoord met ERC en Bildu. Binnen regeringspartij PSOE zou zelfs 50,4% het akkoord met Bildu afwijzen.

Meer dan 50% van de Spanjaarden vreest volgens de peiling voor toename van separatisme en politiek-extremisme.

Kerk en staat

De Spaanse bisschoppen uitten al voor het tot stand komen van de nieuwe coalitie hun zorgen over de voornemens van de deelnemende partijen.

In het regeerakkoord pleitten PSOE en Podemos onder meer voor legalisering van euthanasie. Ook het confisqueren van onroerend goed dat de Kerk zich ten onrechte zou hebben toegeëigend staat op de agenda.

Eerder deze maand kwam het tot een woordenwisseling tussen de woordvoerder van de Spaanse bisschoppen en de minister van Onderwijs, Isabel Celaá. De bewindsvrouw van de PSOE zei dat kinderen niet toebehoren aan hun ouders.

Celáa reageerde op de zogenaamde ‘ouderlijke pincode’, een maatregel die alleen in de regio Murcia van kracht is. Daarmee krijgen ouders het recht om hun kinderen wel of niet te laten deelnemen aan schoolactiviteiten met een controversiële morele of ideologische lading.

Angst voor ‘marxistisch communisme’

“Kinderen zijn geen eigendom van ouders, maar des te minder van de staat!”, tweette mgr. Luis Argüello kort na de uitlatingen van de minister.

De secretaris van de Spaanse bisschoppen zei ook dat “het totalitarisme het individu prijst om het gemakkelijker te onderwerpen” en dat het gezin en ‘de familie van de families’ een stoorzender zouden zijn. 

De Spaanse kardinaal Antonio Cañizares waarschuwde onlangs dat Spanje een opleving kent van “marxistisch communisme”. De aartsbisschop van Valencia zei te vrezen dat de democratie wordt vervangen door het opleggen van een “eenzijdige manier van denken”.

Reactie vicepremier

Een woordvoerder van de Spaanse vicepremier Carmen Calvo (PSOE) laat Katholiek Nieuwsblad desgevraagd weten dat “de regering de territoriale eenheid van het land verzekert en garandeert”, door dialoog en begrip te bevorderen met het onafhankelijkheidsstreven van separatisten. De regering heeft “geen enkel pact bereikt met ERC of EH Bildu”.

De regering heeft volgens de woordvoerder ook niet de perceptie dat de Kerk en veel katholieken bezorgd zijn over de nieuwe regering. “In feite en waarschijnlijk, hebben vele miljoenen de regering ondersteund met hun stem. De relatie tussen de Staat en de Kerk blijft zoals altijd goed en vloeiend.”

Binnenkort verschijnt in Katholiek Nieuwsblad een uitgebreide analyse over wat de nieuwe regering van Spanje kan betekenen voor de katholieken in het land.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.