fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Venezolaanse bisschoppen: ‘Maduro moet opstappen’

KN Redactie 15 juli 2019
image
Een vrouw zwaait met de Venezolaanse vlag tijdens een demonstratie tegen president Maduro in Caracas, op 13 juli. (CNS photo/Carlos Garcia Rawlins, Reuters)

De Venezolaanse bisschoppen roepen president Nicolás Maduro op om zijn functie neer te leggen en plaats te maken voor een nieuwe president. “Venezuela roept om een ​​koerswijziging en om een terugkeer naar de grondwet.”

In een op donderdag vrijgegeven verklaring zeggen de bisschoppen dat de “onrechtmatige” regering van Maduro heeft gefaald en dat er zo snel mogelijk een nieuwe president moet worden gekozen.

Illegale executies

Onder het socialistische bewind van Maduro wordt Venezuela geteisterd door geweld en sociale onrust, met ernstige tekorten aan voedsel en medicijnen, hoge werkloosheid en hyperinflatie. Meer dan vier miljoen Venezolanen zijn sinds 2015 geëmigreerd.

De bisschoppen citeren een rapport van de mensenrechtencommissaris van de VN van 4 juli, waarin werd gezegd dat de regering verschillende mensenrechten heeft geschonden. Daarbij werd ook melding gemaakt van een groot aantal illegale executies.

Oproep paus Franciscus

Paus Franciscus heeft op zondag tijdens het Angelusgebed de politieke leiders van Venezuela opgeroepen om een overeenstemming te bereiken, ten gunste van het volk. “Ik wil nogmaals mijn nabijheid tonen aan het geliefde Venezolaanse volk, die bijzonder hard wordt geraakt door de voortschrijdende crisis. ”

Franciscus vroeg om inspiratie en verlichting voor de betrokken partijen, “opdat zij zo snel mogelijk  een overeenstemming bereiken, die een einde maakt aan het lijden van de mensen”.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21