<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Venezolaanse bisschoppen steunen oppositiemarsen

KN Redactie 24 januari 2019
image
Massaprotest in Venezuela Foto: CNS photo/Carlos Garcia Rawlins, Reuters

De Venezolaanse bisschoppen scharen zich achter de vreedzame demonstraties die momenteel in het hele land plaatsvinden. Op woensdag riep oppositieleider Juan Guaido zichzelf uit tot interim-president.

Dat gebeurde tijdens een manifestatie in hoofdstad Caracas. Guaido staat aan het hoofd van de oppositie in het Venezolaanse Congres. Hij pleit voor een overgangsregering en nieuwe verkiezingen. De Amerikaanse president Donald Trump erkent Guaido als president. Trump noemde daarbij het presidentschap van de huidige president, Nicolas Maduro “illegitiem”. Ook Colombia, Brazilië, Peru Ecuador en Costa Rica hebben zich achter Guaido geschaard.

Geweld en onrust

Maduro is sinds 2013 president van Venezuela en volgde Hugo Chavez na zijn dood op. Sindsdien wordt het land geteisterd door geweld en sociale onrust. Onder zijn socialistische regering kreeg het land te maken met ernstige tekorten en hyperinflatie. Naar schatting drie miljoen Venezolanen hebben het land in de afgelopen jaren verlaten. 

Eerder deze maand werd Maduro opnieuw ingezworen als president. De Venezolaanse bisschoppen namen krachtig stelling tegen zijn tweede ambtstermijn. In een verklaring noemden zij die “illegitiem en moreel onaanvaardbaar”. 

Opnieuw protesten

Deze week barstten opnieuw protesten los in Venezuela, die werden opgeroepen door de oppositiepartij van Guaido. De Venezolaanse bisschoppen scharen zich achter zijn partij die ze “legitiem” noemen. De bisschoppen vragen ook de regering van Maduro om de vreedzame demonstraties te respecteren en daarbij geen geweld te gebruiken. 

Bisschoppen nemen deel

Talloze bisschoppen nemen deel aan de manifestaties. De bisschoppenconferentie noemt ze “een teken van hoop”. De bisschoppen wijzen op het belang van “noodzakelijke veranderingen ten behoeve van de menselijke vooruitgang” en het respecteren van de democratie en de Grondwet. 

“Deze protesten zijn niet het einde, maar een teken voor de toekomst, waaraan we samen moeten bouwen, zonder uitzonderingen”, aldus de verklaring. 

President Maduro heeft woedend gereageerd op de ontwikkelingen en spreekt van een machtsgreep. Hij riep het leger op om orde en rust in het land te herstellen. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.