<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Verbrand een priester’: Twitter-hashtag zorgt voor ophef in Spanje

Selinde van Dijk-Kroesbergen 2 december 2020
image
Eén van de afbeeldingen die vorige week in Spanje op Twitter viraal ging en voor veel ophef zorgde. Beeld: twitter.com

Een hashtag op Twitter die opriep om priesters in brand te steken, zorgde vorige week voor veel ophef in Spanje. Ondanks duizenden klachten dat de hashtag aanzet tot haat, greep Twitter Spanje niet in.

Vorige week dinsdag verscheen op Twitter de oproep #FuegoAlClero, ‘steek de geestelijkheid in brand’. Dit ging hand in hand met andere tweets waarin werd opgeroepen om kerken in brand te steken, want “de enige kerk die verlicht is, is die in vlammen”, ondertekend door “de dochters van de heksen die je niet kon verbranden”.

‘Trending topic’ niet verwijderd door Twitter

De hashtag werd aanvankelijk geplaatst door verschillende pro-marxistische accounts. Zij meenden hiermee een wetsvoorstel ter hervorming van het Spaans onderwijssysteem te verdedigen. Als het wordt aangenomen, zal de steun aan duizenden katholieke scholen ingeperkt worden.

Duizenden gebruikers van Twitter klaagden dat de hashtag aanzet tot haat, en daarmee ook de regelgeving van Twitter schendt. Hierin staat dat gebruikers niet mogen “dreigen met geweld tegen een individu of een groep mensen”. Toch werd dit trending topic niet verwijderd door Twitter.

Vernielde Mariabeelden

Het was niet het enige recente antichristelijke incident in Europa. Op 22 oktober berichtten de Duitse media nog dat een Mariabeeld in een jezuïetenkerk was onthoofd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Datzelfde lot was een Mariabeeld op een plein in het Italiaanse Venetië beschoren: vorige week meldde de stad dat hoofd en handen waren afgehakt. Burgemeester Luigi Brugnaro sprak van “een gebaar dat onze stad, onze geschiedenis en onze waarden beledigt”.

Lichte stijging

Uit de meest recente cijfers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) blijkt dat er vaker haatmisdrijven tegen christenen in Europa plaatsvinden. In 2019 ging het volgens de organisatie over bijna 600 gevallen.

Frankrijk voert de lijst aan met 144 geregistreerde incidenten, daarna volgen Duitsland (81), Spanje (75) en Italië (70).

Het aantal gevallen steeg licht ten opzichte van 2018: 595 om 586. Het aantal geregistreerde haatmisdrijven tegen moslims daarentegen daalde licht: van 566 in 2018 naar 511 in 2019.

Veel hoger zijn trouwens de cijfers over haatmisdrijven tegen Joden. Dat aantal steeg van 1950 in 2018 naar 2021 in het jaar 2019.

Meerderheid haatmisdrijven niet gemeld

De overgrote meerderheid van de haatmisdrijven wordt volgens de OVSE overigens niet geregistreerd, omdat ze niet gemeld worden. Het mensenrechtenbureau van de OVSE waarschuwt dat slachtoffers en hun noden hierdoor te vaak onzichtbaar blijven. Daardoor krijgen ze niet de steun die ze nodig hebben.

Bronnen: Crux, Catholic News Agency, OVSE

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.