fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Vermist meisje niet gevonden in Vaticaanse graven

KN Redactie 12 juli 2019
image
Op de Teutoonse begraafplaats in het Vaticaan werden op 11 juli twee graven geopend in de zoektocht naar Emanuela Orlandi. CNS Photo - Vatican Media

Op verzoek van de familie van het in 1983 verdwenen tienermeisje, werden donderdag twee graven in het Vaticaan geopend. Die bleken beide leeg te zijn.

Het gaat om twee graven op de Teutoonse begraafplaats op het grondgebied van Vaticaanstad. De familie van Emanuela Orlandi had om opening van de graven verzocht omdat ze na een tip dachten dat ze daar mogelijk begraven zou liggen.

Het Vaticaan gaf toestemming om de graven donderdag te laten openen. De werkzaamheden begonnen die ochtend om 8.15 uur. Vaticaans woordvoerder Alessandro Gisotti liet later die dag weten dat de werkzaamheden om 11.15 uur werden afgrond en dat de zoektocht “een negatief resultaat had: er zijn geen menselijke resten of urnen gevonden”.

Graven van prinses en gravin

Bij de opening van de graven waren donderdag zowel advocaten van de familie Orlandi als van het Vaticaan aanwezig. Ook Pietro, de broer van het verdwenen meisje, en het hoofd van de Vaticaanse gendarmerie, Domenico Gianni, waren aanwezig.

De twee graven waren van prinses Sophie von Hohenlohe, die stierf in 1836, en van gravin Charlotte Frederika van Mecklenburg-Schwerin, die in 1840 overleed. De families van de prinses en de gravin zijn geïnformeerd over het feit dat beide graven leeg bleken, aldus Gisotti.

Wilde verhalen

Emanuela Orlandi verdween op 22 juni 1983 spoorloos. Door haar vaders werk in het Vaticaan was het destijds 15-jarige meisje Vaticaans staatsburger. Van haar ontbreekt sindsdien ieder spoor, al doen al die jaren in Italië al talloze wilde verhalen de ronde over wat er met het meisje is gebeurd.

Een van die hardnekkige geruchten is dat het Vaticaan iets te maken heeft met de zaak en dat iemand in het Vaticaan meer moet weten van de verdwijning.

Woordvoerder Gisotti benadrukte donderdag dat de Heilige Stoel altijd veel aandacht heeft gehad voor de zaak en de familie steeds nabij is geweest, “in het bijzonder Emanuela’s moeder”. Haar man Ercole, de vader van Emanuela, overleed in 2004. (KN/Crux)