<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Vermoorde Amess was katholiek en ‘voorvechter van kwetsbaren’

Catholic News Agency 18 oktober 2021
image
De katholieke Britse parlementariër David Amess (69) werd vrijdag om het leven gebracht. Foto: Parlement van het Verenigd Koninkrijk

David Amess, de Britse parlementariër die vrijdag werd vermoord, zette zich als katholieke gelovige in voor katholiek onderwijs, het ongeboren leven en dierenwelzijn. Volgens kardinaal Vincent Nichols droeg Amess “zijn roeping als katholiek met integriteit uit.”

David Amess (69) werd afgelopen vrijdag met messteken om het leven gebracht tijdens een ontmoeting met kiezers in een methodistenkerk in het Engelse Leigh-on-Sea. De politie heeft een 25-jarige man van Somalische afkomst opgepakt en het vermoedelijke moordwapen gevonden. Er wordt nog onderzocht of er sprake is van een terroristisch motief.

Sir David Amess was al sinds 1983 parlementslid voor de Conservatieve partij. De katholieke Amess maakte zich als politicus voornamelijk sterk voor het ongeboren leven, katholiek onderwijs en dierenwelzijn. Hij was getrouwd en had vijf kinderen.

Vrijgevigheid en integriteit

Kardinaal Vincent Nichols van Westminster bracht kort na de moord een statement naar buiten waarin hij Amess prees en om gebed voor hem en zijn familie vraagt. “Ik bid dat hij verwelkomd wordt in de genadevolle nabijheid van onze hemelse Vader. Ik bid voor zijn familie en vrienden, voor iedereen die geschokt is. Ik bid voor zijn aanhangers en iedereen met wie hij als politicus heeft samengewerkt.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“David droeg zijn roeping als katholiek met vrijgevigheid en integriteit uit”, schrijft de kardinaal, waarbij hij ook opmerkt dat Amess een belangrijke rol speelde bij het bezoek van paus Benedictus XVI aan het Britse parlement in 2010.

In 2006 richtte Amess een parlementaire groep op die banden met de Heilige Stoel onderhield. Deze groep heeft leden uit verschillende politieke partijen en met verschillende geloofsachtergronden. “Deze band onderhield hij via ontmoetingen met Vaticaans staatssecretaris kardinaal Parolin en andere katholieke leiders. Dat werd goed gewaardeerd en zal absoluut gemist worden”, aldus kardinaal Nichols.

Inzet voor kwetsbaren

Volgens pro-lifebeweging Right to Life UK was Amess een “voorvechter van de kwetsbaren en het ongeboren leven”. Woordvoerster Catherine Robinson noemt “Sir Davids dood een zinloze tragedie. Hij zal erg gemist worden. We denken aan en bidden voor zijn vrouw Julia en zijn vijf kinderen.”

In de afgelopen jaren stemde Amess voor strengere tijdslimieten op abortus en tegen de doorvoering van hulp bij zelfdoding en de legalisering van abortus in Noord-Ierland. “Sinds 1983 zette hij zich als parlementslid in voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Hij streed voor de bescherming van ongeboren baby’s en meer steun voor vrouwen die een crisiszwangerschap doormaken”, laat Robinson weten.

Onderwijs en mensenrechten

De katholieke onderwijsdienst voor Engeland en Wales laat via Twitter weten “de dood van sir David Amess een gruwelijke tragedie” te vinden. “Hij was een geweldig katholiek parlementariër en fanatiek voorstander van katholiek onderwijs. Heer, schenk hem eeuwige rust en laat Uw eeuwige licht op hem neerdalen. Moge hij rusten in vrede.”

Benedict Rogers, medeoprichter van mensenrechtenorganisatie Hong Kong Watch, meldt op Twitter dat Amess en hij de afgelopen jaren regelmatig samenwerkten op het gebied van internationale mensenrechten. “Hij was warm, aardig en gezellig. Hij spoorde me altijd aan om voor het parlement te spreken en hielp me daarbij. Hij was een geweldige man die we enorm gaan missen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.