fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Vervolging in China sterk toegenomen’  

KN Redactie 4 maart 2019
image
Foto: Jonathan Nightingale ccby flickr.com

Het aantal christenen dat in China vanwege het geloof wordt vervolgd is vorig jaar sterk toegenomen. Dat blijkt uit het jaarlijks rapport van ChinaAid, een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen. 

Volgens de organisatie groeide het aantal vervolgde christenen in 2018 van 223.200 tot 1 miljoen. De groei van het aantal  geregistreerde gevallen van vervolging is volgens ChinaAid het gevolg van de nieuwe godsdienstwet die sinds 1 februari vorig jaar in China van kracht is gegaan. 

Toename repressie

Sinds dat moment is de repressie van de Chinese overheid tegen christenen flink toegenomen. Vanwege de nieuwe godsdienstwet mogen minderjarigen, studenten, ambtenaren, militairen en leden van de Communistische Partij geen enkel kerkgebouw meer bezoeken. Naleving van de regels wordt streng gecontroleerd. Afgelopen jaar werden er vijfduizend christenen gearresteerd, een toename van 35 procent vergeleken met het jaar 2017. Van deze groep van vijfduizend zijn 500 christenen ook daadwerkelijk veroordeeld, meldt de organisatie. 

Beloningen

Richard Groenenboom is bezorgd over de situatie voor christenen in China. Hij is woordvoerder van Stichting de Ondergrondse Kerk (SDOK), een partnerorganisatie van China Aid. 

“We krijgen berichten dat zelfs voorgangers van de door de overheid erkende staatskerk tijdens de preek van de kansel worden gehaald en opgepakt”, vertelt Groenenboom. “De overheid  geeft ook beloningen voor het aangeven van christenen bij de politie. Voor een ‘gewone’ christen staat een prijs van bijna negenhonderd euro. Het aangeven van een ondergrondse huiskerkleider levert een bedrag van bijna negenduizend euro op.’’

Meer Chinese christenen

Volgens China Aid groet het aantal christenen in China naar schatting met meer dan tien procent per jaar. In 1980 waren er ongeveer drie miljoen christenen, in 2010 zo’n 58 miljoen en nu naar schatting 97 miljoen. (SDOK)