fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Vietnam: katholieke activist ook in hoger beroep veroordeeld

Selinde van Dijk-Kroesbergen 24 april 2020
image
Nguyễn Năng Tĩnh in de rechtbank. Foto: AsiaNews

Een gevangen Vietnamese katholieke activist gaat mogelijk voor de tweede keer in hongerstaking omdat hij geen priester mag zien. De eerste keer waren de bewaarders ongevoelig voor zijn vraag om geestelijke zorg. Zijn vrouw vreest dat een tweede hongerstaking hem het leven zal kosten.

Nguyễn Năng Tĩnh werd een jaar geleden veroordeeld tot elf jaar celstraf en vijf jaar huisarrest. De 44-jarige katholieke man werd schuldig bevonden aan “propaganda tegen de staat”. Hijzelf zegt juist Vietnam te willen beschermen tegen industriële vervuiling en tegen de opkomende invloed van China.

In hongerstaking

Tĩnh ging in beroep, maar het Hof van Beroep bevestigde maandag het oorspronkelijke vonnis.

Tĩnhs vrouw kon het proces niet bijwonen vanwege de reisbeperkingen die in het hele land zijn opgelegd om de uitbraak van het coronavirus te beheersen. Op haar Facebook-account schreef ze dat haar man van 3 maart tot 17 april in hongerstaking was geweest.

“Mijn man is katholiek”, schrijft ze. “In de gevangenis vroeg hij om een ​​priester te ontmoeten om zijn ziel voor te bereiden op de vastentijd en de Goede Week. Maar gevangenisfunctionarissen weigerden in zijn geestelijke behoeften te voorzien. Dus ging hij 46 dagen in hongerstaking.”

De hongerstaking duurde tot de dag dat zijn beroep diende.

‘Hoger beroep was klucht’

Volgens haar was het hoger beroep “een klucht”. Ook vond ze het in tijden van corona een risico voor haar man, die lichamelijk verzwakt is als gevolg van de hongerstaking in deze tijd van de coronapandemie.

“De rechtbank was ongevoelig”, zei ze, “ze willen mijn man vermoorden.”

Ongewenste muziek

Tĩnh doceerde muziek aan een provinciale kunst- en cultuurschool. In Vietnam staat hij bekend om de liederen die hij jongeren leert. Ze worden in het land als taboe beschouwd. In de teksten wordt de Vietnamese cultuur geprezen. Ook gaan ze over de onafhankelijkheid van de Chinese invloed op het land.

Deelname aan protesten

Maar de muziekleraar ging verder dan ongewenste liederen aan de jeugd te leren.

Om op te komen voor de Vietnamese soevereiniteit, nam hij deel aan een protest gericht op de verdediging van de Paracel- en Spratly-eilanden, eilandjes waarvan het eigendom door verschillende Aziatische landen geclaimd wordt. Ook demonstreerde hij tegen concessies aan China in speciale economische zones in Vietnam.

Hij was ook betrokken bij protesten tegen een bedrijf dat giftig afval in zee loosde en hiermee vier Vietnamese provincies vervuilde.

Tĩnh werd op 29 mei 2019 gearresteerd. Zo’n zes maanden later veroordeelde een lagere rechtbank hem wegens “het maken en verspreiden van propaganda tegen de staat”.

Zorgen om toekomst van Vietnam

In zijn laatste pleidooi zei de muziekleraar te verlangen “naar een vrij en democratisch land. Ik maak me zorgen over de bestemming van ons land en onze mensen. Ik maak me zorgen over de vergiftigde omgeving waarin mensen leven”.

Ook zei hij niet ongevoelig te kunnen zijn “voor het verlies van nationale soevereiniteit en de dreiging van agressie door de Chinese regering”.

Vrouw vreest tweede hongerstaking

Na afloop van het hoger beroep schreef de vrouw van Tĩnh: “Mijn man vroeg opnieuw om een ​​priester te mogen zien. Als dat niet lukt, gaat hij opnieuw in hongerstaking en dit kan dodelijk zijn.”

Bron: AsiaNews