<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Vlaamse overheid plaatst stok achter de deur voor kerkenbeleidsplan in iedere gemeente

Selinde van Dijk-Kroesbergen 11 november 2022
image
De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wil samen met de minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele Vlaamse gemeentes dwingen een plan te ontwikkelen voor het gebruik van kerkgebouwen in de toekomst. Foto: Wikipedia

De Vlaamse overheid wil gemeentes die nog geen kerkenbeleidsplan hebben, dwingen alsnog snel na te denken over de toekomst van kerken binnen hun grenzen. Een langetermijnvisie hierover moet in het volgende gemeentelijke meerjarenplan worden opgenomen. 

Ongeveer vier op de vijf Vlaamse gemeentes hebben al een langetermijnplan voor het gebruik van kerkgebouwen. Met het decreet dat het Vlaamse Parlement woensdag goedgekeurde, worden nu de resterende gemeentes verplicht hier een plan voor te ontwikkelen. Het volgende gemeentelijke meerjarenplan gaat over 2026-2031.

Gemeente en kerkfabriek

In België zijn kerkgebouwen eigendom van de gemeente of een kerkfabriek. Een kerkfabriek beheert de materiële middelen en is in die zin vergelijkbaar met een Nederlands parochiebestuur. Anders dan in Nederland geeft de Belgische overheid ook financiële steun voor kerkgebouwen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Toch kan de Belgische overheid kerkgebouwen niet zomaar een andere functie geven. Hiervoor zal eerst de bisschop de kerk aan de eredienst moeten onttrekken.

Verruiming subsidiemogelijkheden

Op dit moment telt Vlaanderen bijna 1800 kerkgebouwen. Door de ontkerkelijking worden steeds minder kerken voor hun oorspronkelijke religieuze functie gebruikt. Om gemeentes aan te sporen hierover beleid te ontwikkelen, heeft de Belgische overheid eerder al een subsidiesysteem in het leven geroepen. Pas wanneer een gemeente een kerkenbeleidsplan heeft ingediend, maakt de gemeente aanspraak op subsidies als een verhoogde erfgoedpremie of een restauratiepremie.

Deze subsidiemogelijkheden heeft de Vlaamse regering nu ook verruimd. In gevallen van her- of nevenbestemming zal er voortaan ook geld vrijgemaakt worden voor de trajectbegeleiding om de betrokkenheid van bijvoorbeeld omwonenden te vergroten. Ook projecten voor gebouwen die in functie blijven, kunnen voor subsidie in aanmerking komen.

image
De voormalige dominicanenkerk in Maastricht werd herbestemd tot boekhandel. Ook in België zullen steeds meer kerkgebouwen een andere functie krijgen. Foto: Bert Kaufmann - Flickr.com CC

Met de extra financiële steun kunnen kleine ingrepen verricht worden waardoor zowel monumenten als niet-beschermde kerken een nieuwe invulling krijgen, stellen ministers Bart Somers (Binnenlands Bestuur) en Matthias Diependaele (Onroerend Erfgoed), die dit decreet samen opstelden.  Ze denken hierbij aan het plaatsen van een keuken of sanitaire voorzieningen waardoor er ook andere activiteiten in het kerkgebouw mogelijk zijn.

Respect voor het verleden

Beide ministers zeggen in het Belgische blad Knack zich bewust te zijn van de historische waarde van de parochiekerken.

Ze willen voort maken met herbestemming van kerkgebouwen “met respect voor het verleden, maar met oog op de toekomst. We moeten deze gebouwen een tweede leven geven. Met dit decreet maken we dat een stuk eenvoudiger en we zetten daar ook de nodige financiële hulp tegenover”, aldus de twee ministers.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.