fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Voorzitter Afrikaanse bisschoppen: ‘Zonder vrees opkomen voor leven’

Catholic News Service 16 april 2021
image
Kardinaal Philippe Ouédraogo uit Ouagadougou, Burkina Faso, in 2019. Foto: CNS Photo - Gregory A. Shemitz

Kardinaal Philippe Ouédraogo - een van Afrika's prominentste katholieke leiders - heeft het opleggen van "buitenlandse ideologieën" die gezinswaarden aantasten, aan de kaak gesteld.

De kardinaal uit Burkina Faso spoort Afrikanen aan om te streven naar modernisering, zonder te bezwijken voor westerse invloeden die familiebanden uithollen. De kardinaal leidt ook de vergadering van bisschoppenconferenties van Afrika en Madagaskar.

Ideologieën

"We zien de verspreiding van een mentaliteit en een beleid die het ontstaan ​​van menselijk leven devalueren", zei Ouédraogo. "Dergelijke ideologieën beweren dat samenlevingen arm zijn vanwege hun hoge geboortecijfer. Dus propageren ze anticonceptiemethoden, die ze sluipend aan vrouwen en jonge meisjes opleggen om zwangerschappen te vermijden. En een 'demografisch dividend' te behalen, in het najagen van een onbekend geluk."

In een paaspreek die op de website van zijn bisdom werd gepubliceerd, zei de 76-jarige kardinaal dat christenen het recht hebben "om zonder angst op te komen voor het menselijk leven". Ze moeten zich keren tegen "het imperialisme van lobby's en verenigingen".

'Menselijk leven is heilig'

"Het menselijk leven is heilig. Praktijken zoals abortus en moord zijn strafbare feiten die worden bestraft met een kerkban", zei kardinaal Ouédraogo. "De Kerk kan haar bijdrage leveren door een einde te maken aan deze dictatuur van uniform denken en gemanipuleerde informatie."

https://www.kn.nl/abonnementen/

Katholieke kerkleiders hebben regelmatig kritiek geuit op bevolkingscontroleprogramma's in Afrika, net als op de inspanningen om humanitaire hulp te koppelen aan de bevordering van anticonceptie en abortus.

De Afrikaanse bevolking zal naar verwachting in 2050 verdubbeld zijn tot ongeveer 2,5 miljard. Het vruchtbaarheidscijfer van het continent lag volgens de Wereldbank in 2018 op 4,7 geboorten per vrouw.

'Gezin is primaire cel samenleving'

"In Afrika - zoals overal ter wereld - is het gezin niet alleen de primaire cel van een levende kerkgemeenschap, maar ook van de samenleving", zei Ouédraogo. "We zijn echter getuige van belangrijke mutaties in de hedendaagse samenleving die in tegenspraak zijn met veel gezinswaarden. Afrikaanse christelijke gezinnen moeten hiertegen in opstand komen. Door de positieve waarden van de moderniteit over te nemen als actieve deelnemers aan de toekomst van de wereld."