<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Vrouw gooit zuur over biecht horende priester

KN Redactie 10 december 2018
image
Een vrouw tijdens een gebedsbijeenkomst voor de vrijlating van politieke gevangenen in de kathedraal van Managua Foto: CNS photo/Jorge Cabrera, Reuters

Een 24-jarige vrouw heeft vorige week in Nicaragua zuur gegooid over een priester die biecht aan het horen was. De 59-jarige priester liep brandwonden op.

Priester Mario Guevara was biecht aan het horen in de kathedraal van Managua toen een jonge vrouw hem zuur in het gezicht gooide. Terwijl de vrouw door omstanders werd ingesloten riep ze dat de politie haar toch niks kon maken.

Brandwonden

Onmiddellijk na de aanslag riep het aartsbisdom Managua op tot gebed voor de priester, die diabetespatiënt is en last heeft van hoge bloeddruk. Guevara liep brandwonden op aan een oog en aan zijn schouder.

Banden met het regime

Volgens de gerenommeerde Nicaraguaanse journaliste en feministe Sofia Montenegro Alarcon zou de dader banden hebben met het regime van president Daniel Ortega. Het regime treedt al maanden keihard op tegen demonstranten die de economische chaos, de corruptie en de criminaliteit zat zijn. Sinds studenten zich bij de protesten hebben aangesloten worden alle tegenstanders van het regime ‘terroristen’ en ‘coupplegers’ genoemd.

Kerken als toevlucht

Sinds de katholieke Kerk in april van dit jaar probeerde te bemiddelen wordt ook zij tot deze categorie gerekend. Bij ernstige rellen worden kerken vaak gebruikt als noodhospitalen omdat de demonstranten bang zijn in de gewone ziekenhuizen te worden gearresteerd. Die verhalen zijn afkomstig van artsen die door het regime zijn ontslagen. In juli beschoten paramilitairen een kerk waar studenten in gevlucht waren voor het geweld. Daarbij werden twee studenten gedood en raakten verschillende anderen gewond.

Onderhandelingen mislukt

Pogingen van de bisschoppenconferentie om gesprekken tussen regime en oppositie op gang te brengen zijn telkens mislukt. In juli werden de aartsbisschop van Managua, kardinaal Leopoldo Brenes Solorzano, diens hulpbisschop Silvio Baez en pauselijk nuntius Waldemar Sommertag door regeringsaanhangers aangevallen toen zij een kerk probeerden te beschermen.

Pure repressie

Volgens pastoor Edwin Roman Calderon uit de stad Masaya is er sprake van pure intimidatie en repressie door de politie en paramilitaire groepen tegen de bevolking. “Er is geen recht meer om te demonstreren.”  De eerste twee drie jonge mensen die voor een protestbijeenkomst samenkomen worden opgepakt en in elkaar geslagen, zodat de anderen niet meer durven, aldus de pastoor. (CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.