<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

VS: bisschoppen maken excuus voor aandeel Kerk in kostschoolsysteem

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 mei 2022
image
Een katholieke missionaris en Indiaanse jongeren. De Kerk had een aandeel in het kostscholensysteem dat gericht was op assimilatie van de inheemse volken. Foto: CNS – Aartsbisdom St. Paul-Minneapolis

Honderden Amerikaanse kostscholen probeerden gedurende 150 jaar inheemse kinderen te assimileren in de blanke samenleving, blijkt uit een recent rapport van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Amerikaanse bisschoppen reageerden met droefheid en verontschuldigden zich voor het kerkelijk aandeel hierin.

Ongeveer de helft van de door de Amerikaanse overheid gesteunde kostscholen ontving steun of betrokkenheid van religieuze instellingen of organisaties.

Uitroeien

In het rapport dat op 11 mei werd uitgegeven staat dat in de periode van 1819 tot 1969 tienduizenden inheemse kinderen verplicht werden om naar een van de 408 kostscholen te gaan. De scholen waren verspreid over 37 staten en territoria.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In dit tijdperk werden veel oorspronkelijke bewoners het land uit verdreven. De kostscholen hadden tot doel de inheemse cultuur uit te roeien, stelt het rapport. Dit deden ze onder meer door kinderen te scheiden van hun ouders, hun Engelse namen te geven en de inheemse talen, religie en gewoontes te verbieden.

Ook werden de kinderen onvoldoende opgeleid, waardoor ze niet konden voldoen aan de eisen die werkgevers stelden.

Weerzinwekkend

Aartsbisschop Bernard Hebda van St. Paul-Minneapolis erkende het rapport met droefheid en verontschuldigde zich.

“De duidelijke leer van de katholieke kerk van vandaag is dat inheemse volkeren en culturen moeten worden gerespecteerd, en nooit geschaad of opgeofferd in naam van evangelisatie.”
- Aartsbisschop Bernard Hebda van St. Paul-Minneapolis

“Het rapport vermeldt bovendien helaas de betrokkenheid van katholieke organisaties bij dat proces”, zei Hebda in een verklaring op de website van het aartsbisdom.

“Een dergelijke instrumentalisering van het geloof of gebrek aan respect voor cultuur is weerzinwekkend. De duidelijke leer van de katholieke Kerk van vandaag is dat inheemse volkeren en culturen moeten worden gerespecteerd, en nooit geschaad of opgeofferd in naam van evangelisatie”, aldus Hebda.

“Het rapport is een belangrijke eerste stap in wat naar mijn verwachting een pijnlijke maar noodzakelijke reis zal zijn voor ons land en voor onze Kerk”, voegde hij eraan toe.

Kindersterfgevallen

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Deb Haaland gaf vorig jaar in juni opdracht om onderzoek te doen naar de gang van zaken op Amerikaanse kostscholen. Aanleiding hiervoor was de ontdekking van 215 naamloze graven bij de Kamloops Indian Residential School in buurland Canada.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Twee dagen nadat ze het onderzoek aankondigde werden 751 naamloze graven ontdekt op het terrein van een voormalige katholieke kostschool in de Canadese staat Saskatchewan.

Volgens het huidige rapport zijn er in totaal minstens 53 gemarkeerde of ongemarkeerde begraafplaatsen geassocieerd met internaten in de VS. Ongeveer negentien van de scholen waren verantwoordelijk voor meer dan 500 kindersterfgevallen.

Het aantal geregistreerde sterfgevallen zal naar verwachting toenemen, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken.

image
V.l.n.r.: Bisschop David Konderla van Tulsa, aartsbisschop Paul Coakley van Oklahoma en aartsbisschop Bernard Hebda van St. Paul-Minneapolis. Foto's: CNS - Paul Haring, aartsbisdom Oklahoma en Bob Roller

Aartsbisschop Paul Coakley van Oklahoma en bisschop David Konderla van Tulsa zeiden in reactie op het rapport dat ze het belangrijk vinden om de geschiedenis beter te begrijpen om er lering uit te kunnen trekken.

Ze hopen dat “deze projecten zullen bijdragen aan het opbouwen van een cultuur van inclusiviteit, genezing en begrip met betrekking tot inheemse Amerikanen in onze staat”.

https://www.kn.nl/donaties/

Een dergelijk traject is in Canada al aan de gang: paus Franciscus ontving begin april verschillende Canadese inheemse leiders om naar hun verhalen te luisteren. Hij bood zijn excuses aan en beloofde Canada te bezoeken.

Luisteren

Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken komt nog met een vervolg waarin meer details zullen staan. Ook kondigde  Haaland aan dat ambtenaren het land in gaan om te luisteren naar de verhalen van verschillende inheemse volken. Er zal uiteindelijk een permanent archief komen.

Bron: Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.