<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

VS: Kerk leeft mee met slachtoffers verwoestende tornado

OSV News 27 maart 2023
image
Een meisje haalt spullen uit haar verwoeste huis in Rolling Fork, Mississippi. Foto: OSV - Barbara Gauntt/USA Today Network, via Reuters

Ten minste één krachtige tornado trok in de nacht van vrijdag over het platteland van het Amerikaanse Mississippi, waarbij tientallen doden en gewonden vielen en grote verwoestingen werden aangericht.

Zaterdagavond meldden de plaatselijke autoriteiten dat het dodental was opgelopen tot 25 en dat tientallen anderen mensen gewond waren geraakt. Ook werden vier personen als vermist opgegeven.

Gebed voor getroffenen

Bisschop Joseph Kopacz van het bisdom Jackson (Mississippi) moedigde gelovigen aan om alle gemeenschappen te steunen die door de tragische gebeurtenis zijn getroffen.

“Wij bidden mee voor allen die getroffen zijn door de stormen die onze staat hebben geteisterd,” zei hij in een verklaring op de website van het bisdom op zaterdag.

Speciale fonds

“Wij danken en bidden voor de hulpverleners die onvermoeibaar werken in de getroffen gemeenschappen om de vermisten te vinden, de stroom te herstellen en de overlevenden bij te staan,” aldus Kopacz.

“Ik moedig iedereen aan om te blijven bidden en manieren te vinden om alle getroffen gemeenschappen te steunen,” voegde hij eraan toe. De bisschop beloofde via een speciale kerkelijke fonds hulp te zullen bieden voor de wederopbouw van het getroffen gebied.

https://www.kn.nl/abonnementen/

EF-4 classificatie

Volgens de National Weather Service trokken de tornado’s door een gebied dat circa 96 kilometer ten noordoosten van Jackson, Mississippi. De meeste verwoestingen werden gemeld in de stad Silver City en Rolling Fork, een plattelandsstadje met ongeveer 1800 inwoners.

Het kan nog dagen duren voordat de werkelijke omvang van de schade in kaart is gebracht. Volgens het Amerikaanse National Weather Service had de tornado in Rolling Fork/Silver City een EF-4 classificatie, met windsnelheden van 250 – 320 km per uur.

Geen tijd om te schuilen

In een interview met OSV News vertelde Marvin Edwards van de Sacred Heart parochie in Winona, zijn verhaal. Hij sliep met zijn vrouw toen de tornado toesloeg.

“Dit is de eerste keer dat een tornado ons rechtstreeks trof. Mijn tornado-alarm ging af op mijn mobiele telefoon. Dat is niet ongewoon, dus ik besteedde er niet veel aandacht aan. Ineens hoorde ik een hard geluid. We sprongen op en het dak vloog weg. We hadden geen tijd om te schuilen,  plotseling was de tornado er,” vertelde hij aan OSV News.

‘Ik dank God’

Volgens Edwards ging het allemaal heel snel. Hij raakte niet gewond en zag de schade pas toen het ochtend was.

“Voor zover ik weet zijn al onze parochianen in orde”, aldus Edwards. “Mijn onmiddellijke gedachte was dat ik blijkbaar engelen heb die me beschermd hebben. Ik dank God. Iets heeft mij beschermd.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.