<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Vuur teistert Zuid-Europa: Spaanse benedictijnen moeten klooster evacueren

Luuk van den Einden 27 juli 2022
image
Het klooster Santo Domingo de Silos is geëvacueerd vanwege een bosbrand. De benedictijnen hebben onderdak gevonden bij benedictinessen in de buurt. Foto: Wikimedia

De benedictijnen van het Spaanse klooster Santo Domingo de Silos hebben hun klooster moeten verlaten vanwege een oprukkende bosbrand. Voor het eerst in bijna honderdvijftig jaar is het klooster daardoor leeg.

Bosbranden teisteren zuidelijk Europa. Met name in Roemenië, Kroatië, Italië, Frankrijk, Portugal en Spanje woeden talloze branden: in totaal is dit jaar al bijna zesduizend vierkante kilometer afgebrand, waarmee het totaal van 2021 nu al verbroken is. Dat blijkt uit cijfers van het EFFIS, de Europese bosbrandendienst. Vooral de langdurige periodes van hitte en droogte zorgen voor veel branden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Afgelopen zondag brak een bosbrand uit in de Noord-Spaanse provincie Burgos. Daardoor moesten de benedictijnen van het historische klooster Santo Domingo de Silos hun klooster verlaten. Samen met vijfhonderd inwoners van het gelijknamige dorp en omliggende dorpen zijn ze uit het gebied geëvacueerd.

3000 hectare in vlammen opgegaan

De benedictijnen – bekend van het album Chant, dat in 1994 zes miljoen keer verkocht werd en daarmee het populairste album met gregoriaanse gezangen ooit is – hebben tijdelijk onderdak gevonden in het gastenverblijf van de zusters benedictijnen van Santa María, in het naburige dorp Aranda de Duero.

De broeders laten weten dat ze zich zorgen maken om de inwoners van het dorp Santo Domingo de Silos. Ook drukken ze hun bedroefdheid uit over de schade die het vuur aanricht in het dorp en de natuur en landbouwgebieden eromheen.

Inmiddels is ruim drieduizend hectare in de omgeving van het klooster in vlammen opgegaan. Zeker acht gebouwen in de as zijn gelegd. Of de brandweer het vuur al onder controle heeft, is niet duidelijk – berichten daarover spreken elkaar tegen – maar de Spaanse brandweer heeft inmiddels wel bevestigd dat het klooster buiten gevaar is.

Heilige Dominicus

Hoewel de benedictijnen dus een klooster hebben om naar terug te keren, zal het nog wel even duren voordat de brandweer het vuur voldoende onder controle heeft. Daarmee telt het klooster voor het eerst in 142 jaar geen bewoners. De laatste keer dat er geen broeders rondliepen was tussen 1835 en 1880, toen de Spaanse regering kloosterlingen van hun woonplaatsen verdreef.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het klooster van Santo Domingo de Silos werd voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 954. De oudste delen van het huidige complex stammen uit de elfde eeuw en de kloosterkerk is achttiende-eeuws. De heilige Dominicus, oprichter van de Orde der Predikheren oftewel de dominicanen, werd in 1170 gedoopt in het klooster.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.