fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Wereldraad van Kerken: ‘Stop geweld en hervat democratisch pad in Soedan’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 19 april 2023
image
Rook stijgt op uit brandende vliegtuigen op de luchthaven van Khartoem tijdens gevechten tussen de paramilitaire Rapid Support Forces en het Soedanese leger. De Wereldraad van Kerken riep maandag op tot een staakt-het-vuren. Foto: OSV News – Reuters

De Wereldraad van Kerken (WCC) riep maandag op tot een onmiddellijk staat-het-vuren in Soedan. Algemeen secretaris Jerry Pillay schrijft in een verklaring “diep bedroefd” te zijn over de plotselinge escalatie van het conflict tussen verschillende groepen in het land.

In het belang van het lijdende Soedanese volk dringt de WCC erop aan de gewapende aanvallen onmiddellijk te stoppen. Volgens de VN zijn er al zeker 185 doden gevallen en ten minste 1800 mensen gewond geraakt.

Ook de paus riep de strijdende partijen in Soedan zondag op de wapens neer te leggen en de dialoog te hervatten.

Explosies en beschietingen

Op 15 april braken zware gevechten uit tussen het regeringsleger en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF). Onder meer bij het internationale vliegveld van de hoofdstad Khartoem, het presidentieel paleis en bij de Soedanese staatsomroep werd er gevochten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Gisteravond zouden de strijdende partijen de wapens neerleggen. Tot een wapenstilstand kwam het echter niet. Diverse media melden dat er vandaag volop explosies en beschietingen plaatsvinden.

Door de beschietingen liggen zijn veel basisvoorzieningen als scholen, markten en ziekenhuizen niet bereikbaar.

Twee legers

Soedan heeft twee legers die allebei onder de nationale vlag opereren met ernaast nog talrijke andere strijdgroepen. De Soedanese strijdkrachten (SAF), loyaal aan president generaal Abdel Fattah al-Burhan en de RSF kwamen in 2021 na een staatsgreep aan de macht.

Ze kunnen het niet eens worden over hoe het burgerlijk bestuur in Soedan moet worden hersteld. Met name de deadline om de paramilitairen van de RFS in het leger onder te brengen zou een twistpunt zijn, meldde Vatican News dinsdag.

Verantwoordelijkheid, steun en gebed

“We roepen alle Soedanese leiders op om hun verantwoordelijkheden jegens de mensen te nemen en te werken aan het aanpakken van de politieke, economische, sociale en ecologische uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd”, aldus de WCC.

https://www.kn.nl/donaties/

Ook sporen ze de militaire autoriteiten aan om de macht die zij in oktober 2021 “onwettig” naar zich toetrokken, terug te geven zodat Soedan het “democratische pad waarvan het ten onrechte is afgeleid” weer kan betreden.

Pillay sloot de verklaring af met een oproep tot “internationale oecumenische solidariteit, steun en gebed voor de Kerken van Soedan”. Hij zei te bidden dat “God vrede mag schenken en de stabiliteit in Soedan kan herstellen”.