De Wit-Russische bisschoppen vinden dat de staatsmedia in het land antikatholieke gevoelens aanwakkeren. Ze reageren hiermee op een cartoon op de voorpagina van een officiële krant die priesters gelijkstelt met nazi’s.
“Deze publicatie brengt morele schade toe aan christenen van alle denominaties – het vervormt opzettelijk de waarheid op een kwaadwillige manier”, aldus de bisschoppen in een verklaring.
De cartoon beeldt vier priesters af die voor een nep-icoon van katholieke martelaars uit 1943 staan. Eén van de priesters draagt een hakenkruis in plaats van een borstkruis. Hij draagt de verboden rood-witte nationale vlag van Wit-Rusland onder zijn arm, terwijl hij het populaire lied Magutny Bozha (‘O God Almachtig’) zingt.
In de kleine lettertjes van de spotprent staat dat Magutny Bozha een “hymne voor collaborateurs” is. Vervolgens staat er de opmerking dat de katholieke autoriteiten de waarschuwingen hadden genegeerd om het lied niet meer in kerken te zingen. De hymne werd in het verleden voorgedragen als volkslied en werd gebruikt als protestlied tijdens de recente demonstraties tegen het Wit-Russische regime.
De cartoon werd geplaats in Minskaya Pravda, een dagblad van de lokale overheid van de Wit-Russische hoofdstad Minsk.
“Een karikatuur waarin het kruis verandert in een swastika en een swastika wordt afgebeeld in plaats van een kruis beledigt niet alleen priesters, maar ontheiligt vooral het kruis van Christus”, stellen de bisschoppen in hun verklaring.
De afbeelding heeft de katholieke religieuze gevoelens volgens hen “diep beledigd”. Daarbij zet het aan tot publieke vijandigheid jegens de Kerk, uitgerekend net voor de Nationale Dag van de Eenheid die op 17 september in Wit-Rusland wordt gehouden.
Ook de oecumenische organisatie Christian Vision stelt dat het beeld de Kerk duidelijk belastert; ze dringt er bij het Vaticaan op aan om te reageren.
In een bericht op sociale media beschuldigde de woordvoerder van de bisschoppen, Yuri Sanko, de redacteuren van Minskaya Pravda ervan met de publicatie van de cartoon “enkele miljoen katholieken in het gezicht te spugen”. Hij voegde eraan toe dat hij en andere priesters zouden blijven “bidden voor vijanden van de Kerk”.
Diezelfde dag zei hulpbisschop Yury Kasabutski van Minsk-Mohilev op sociale media: “Dergelijke artikelen bevorderen de vrede en harmonie in ons land niet. Vergeef het hen, Heer, want ze weten niet wat ze doen!”
Wit-Rusland is sinds augustus 2020 – toen president Loekasjenko na 26 jaar aan de macht wederom werd herkozen – in crisis. Een periode met massale protesten tegen het regime brak aan.
Aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz – die een kritische houding had tegenover president Loekasjenko en diens harde optreden tegen de demonstranten – mocht enkele maanden Wit-Rusland niet meer in, toen hij wilde terugkeren van een reis naar Polen.
Sinds de aartsbisschop terugkeerde uit ballingschap is de katholieke Kerk alom bekritiseerd omdat ze weigerde de repressie van het regime te veroordelen.
Echter, de voorzitter van de bisschoppenconferentie, bisschop Aleh Butkevich, vertelde Kerk in Nood op 9 augustus dat aartsbisschop Ante Jozic, de Vaticaanse nuntius voor Wit-Rusland, via diplomatieke kanalen had geprobeerd een vreedzame oplossing te vinden voor de crisis in het land
De bisschop voegde eraan toe dat plaatselijke kerkleiders ook hadden opgeroepen tot “vrede, verzoening en dialoog”, terwijl ze “alle mogelijke geestelijke, psychologische en soms materiële hulp” hadden aangeboden aan mensen in moeilijkheden.