<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Woorden van lof en protestkreten klinken rond uitvaart kardinaal Pell in Sydney

KN Redactie 3 februari 2023
image
Voormalig Australisch premier Tony Abbott neemt afscheid van kardinaal Pell, een persoonlijke vriend van hem. Pell was volgens Abbott "een van de grootste zonen" van het land. Foto: OSV - Giovanni Portelli, The Catholic Weekly

Katholiek Australië heeft gisteren afscheid genomen van kardinaal George Pell tijdens een uitvaartmis in Sydney. Waar de kardinaal in de kathedraal een “leeuw van de Kerk” genoemd werd, scandeerden betogers buiten het gebouw leuzen tegen hem.

De uitvaartmis vond plaats in de kathedraal van Sydney, de stad waar Pell tussen 2001 en 2013 aartsbisschop was. De Mis was zowel plechtig als doordrongen met typisch wrange Australische humor, meldt persbureau OSV.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tot op het laatst bleek Pell een man die veel verschillende reacties oproept, want waar de uitvaartgasten regelmatig applaudisseerden om de woorden waarmee de kardinaal beschreven werd, scandeerden betogers buiten de kathedraal duidelijk hoorbaar: “George Pell naar de hel”.

‘Leeuw van de Kerk’

In zijn overweging beschreef aartsbisschop Anthony Fisher, de opvolger van Pell als aartsbisschop van Sydney, de kardinaal als een “leeuw van de Kerk” en een “reus van een man met een grote visie” die het Evangelie “moedig tot het einde toe” verkondigde. Kardinaal Pell overleed onverwacht op 10 januari in Rome op 81-jarige leeftijd aan complicaties van een operatie.

David Pell, de broer van de kardinaal, beschreef hem als “een prins van de kerk, een goed en heilig man en een trotse Australiër”. Pell vertelde de rouwenden over de tol die “de meedogenloze campagne om George zwart te maken” had geëist van zijn familie, en sprak voor de laatste keer ter verdediging van zijn broer, door te zeggen dat zijn “regelmatig gemelde gebrek aan sympathie voor de slachtoffers gewoon niet waar is”.

In 2018 werd kardinaal Pell veroordeeld voor vijf aanklachten in verband met het misbruik van twee jongens. Het Australische hooggerechtshof vernietigde die veroordeling later omdat het vond dat het aangeleverde bewijsmateriaal Pells schuld niet kon bewijzen.

Zondebok

De uitvaart duurde bijna vier uur en werd bijgewoond door ruim 250 priesters, waaronder dertig bisschoppen. Ook voormalig premier Tony Abbott was aanwezig om persoonlijk afscheid van de kardinaal te nemen. In zijn eigen grafrede noemde Abbott kardinaal Pell “de grootste katholiek die Australië ooit heeft voortgebracht, en een van de grootste zonen van ons land”.

Hij zei dat de kardinaal tot zondebok was gemaakt en nooit veroordeeld had mogen worden. “Als hij in de gevangenis was gestorven, zonder de rechtvaardiging van het hooggerechtshof, zou dit afscheid er heel anders uit hebben gezien, hoewel zijn onschuld er niet minder om zou zijn geweest, als die alleen bij God bekend was geweest”, zei hij.

Demonstranten

Ondanks uitgebreide media-aandacht en een gespannen sfeer in de aanloop naar de Mis, heeft het geplande protest de uitvaart niet verstoord. Een kleine maar luidruchtige groep demonstranten botste met rouwenden buiten de kathedraal, waarna de politie ingreep om de menigte te kalmeren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ongeveer 150 mensen protesteerden tegen de opvattingen van de kerk over LHBT-rechten en de reactie op de misbruikcrisis. Een kleine groep rouwenden werden woedend op de demonstranten, waarop de politie tussenbeide kwam. Een man met een regenboogparaplu is gearresteerd wegens uitlokking.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.