<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Zeker twintig gewonden bij aanslag op kathedraal in Indonesië

Emma Koevoets 29 maart 2021
image
Agenten bewaken de toegangsweg naar de kathedraal van Makassar. Foto: CNS Photo - Arnas Padda, Antara Foto via Reuters

Minstens twintig mensen zijn zondag gewond geraakt bij een zelfmoordaanslag op een kathedraal in Makasser in Indonesië. De twee aanslagplegers kwamen om tijdens hun daad op Palmzondag.

Rond 10.30 uur werd de hoofdpoort van de Heilig Hart van Jezus-kathedraal aangevallen. Pastoor Wilhemus Tulak vond vervolgens een vernielde motor en de lichaamsdelen van de daders – een man en vrouw – voor de kathedraal, vertelde hij aan UCA News.

De twee probeerden tijdens de Mis met een motor het kerkhof op te rijden. Ze werden echter tegengehouden door een achterdochtige bewaker. Enkele seconden later ontplofte de bom, terwijl kerkgangers het gebouw verlieten.

Gewonden door explosie

Volgens Tulak vielen er  geen doden. Vijf bewakers en zeker vijftien parochianen liepen brandwonden en andere verwondingen op door de zware explosie. De politie van Zuid-Sulawesi coördineerde vervolgens met kerkleiders om de veiligheid in de Goede Week tot Pasen aan te scherpen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Pater Fransiskus Nipa van het aartsbisdom Makasser veroordeelde de aanslag en riep de katholieken op kalm te blijven. De zaak is volgens hem overgedragen aan de veiligheidstroepen, dus de Missen gaan door.

Kardinaal Ignatius Suharyo, voorzitter van de bisschoppenconferentie van Indonesië, veroordeelde de aanval ook. “De bomaanslag doet niet alleen katholieken pijn, maar alle Indonesiërs en de mensheid”, zei hij tegen UCA News.

Verwant aan Islamitische Staat

Stanislaus Riyanta, een inlichtingenanalist van de Universiteit van Indonesië, verbond de aanvallers aan Jamaah Ansharut Daulah. Dat is een terreurgroep verwant aan Islamitische Staat. Ze vielen in 2018 drie kerken in Surabaya in Oost-Java aan. In 2019 vielen ze een kathedraal aan in Jolo in het zuiden van de Filippijnen.

Indonesië is met meer dan 270 miljoen inwoners één van de dichtstbevolkte naties ter wereld. Het overgrote deel van de inwoners is islamitisch, waardoor op Indonesië de grootste moslimmeerderheid ter wereld leeft. Er wonen ongeveer acht miljoen katholieken in het land.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Anwar Abbas is plaatsvervangend voorzitter van de Indonesische Ulema-raad, de belangrijkste islamitische administratieve instantie van het land. Hij veroordeelde de explosie als een aanval op de mensheid en benadrukte dat de aanval in tegenspraak was met religieuze waarden.

Hij zegt dat het incident niet in verband met religie staat. Volgens Abbas moeten het motief van de dader en het meesterbrein erachter achterhaald worden.

‘Netwerken tot aan wortels blootleggen’

De Indonesische president Joko Widodo veroordeelde de bomaanslag op de kathedraal. Hij gaf een verklaring op dezelfde dag vanuit het presidentiële paleis van Bogor in West-Java. Hij bad voor een snel herstel van de gewonden en hij beloofde dat de staat alle medische rekeningen zou betalen.

De president heeft de politie opdracht gegeven de netwerken van de daders grondig te onderzoeken en “de netwerken tot aan hun wortels bloot te leggen.”

Paus bidt voor slachtoffers

Paus Franciscus bad zondag voor de Indonesische katholieken die gewond raakten, meldt Catholic News Agency. Voorafgaand aan het angelusgebed verwees de paus naar de aanval.

“Laten we bidden voor alle slachtoffers van geweld, vooral die van de aanslag van vanmorgen in Indonesië, voor de kathedraal van Makassar”, zei de paus aan het einde van zijn toespraak.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.