<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Zusters en gehandicapte weeskinderen veilig terug uit Kabul

KN Redactie 27 augustus 2021
image
Archiefbeeld: Missionarissen van Naastenliefde - beter bekend als Zusters van Moeder Teresa - tijdens een bijeenkomst in Rome in 2017. Foto: CNA - Daniel Ibanez

Een groep zusters van de Missionarissen van Naastenliefde en 14 gehandicapte kinderen uit een weeshuis in Afghanistan zijn woensdag veilig aangekomen op de internationale luchthaven van Rome.

Een priester en vijf zusters van de door Moeder Teresa gestichte orde arriveerden op een van de twee evacuatievluchten vanuit Kabul die op 25 augustus in Rome landden met in totaal 277 mensen aan boord.

Ook de Italiaanse priester Giovanni Scalese, de kerkelijk overste van de katholieke missie in Afghanistan, arriveerde op de vlucht. Hij bracht acht jaar door in Kabul, waar hij dagelijks de Mis opdroeg voor buitenlandse inwoners van de stad in de enige katholieke kerk in Afghanistan, die zich in de Italiaanse ambassade bevindt.

In 2006 opgericht

“Zonder deze kinderen zou ik nooit naar Italië zijn teruggekeerd”, vertelde Scalese aan de Italiaanse krant La Repubblica. “We konden ze daar niet achterlaten.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De kinderen, tussen de zes en twintig jaar oud, waren bewoners van een weeshuis dat in 2006 werd opgericht door de Missionarissen van Naastenliefde in Kabul, dat nu gedwongen is te sluiten vanwege de overname van de stad door de Taliban.

Dankbaarheid

Matteo Sanavio, priester en voorzitter van een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor Afghaanse vluchtelingen, was op het vliegveld om de katholieke evacués uit Afghanistan te verwelkomen.

“Het eerste wat we uitwisselden was een glimlach onder onze mondmaskers”, vertelde Sanavio aan Vatican News. “We konden elkaar omhelzen en de eerste woorden die we tegen elkaar zeiden waren: ‘We prijzen de Heer omdat Hij grote dingen heeft gedaan.’”

“Het zijn moeilijke jaren geweest, maar ik ben niet al te pessimistisch”
- Giovanni Scalese

Italië heeft volgens het Italiaanse ministerie van Defensie 2.659 geëvacueerde Afghanen verwelkomd, van wie ongeveer een derde kinderen.

Hoop op terugkeer

Priester Giovanni Scalese zei dat hij hoopte terug te keren naar Afghanistan om zijn missie te hervatten als de omstandigheden het toelaten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Het zijn moeilijke jaren geweest en ik besef dat het onvermijdelijk was dat het zo zou aflopen. Maar ik ben niet al te pessimistisch. Afghanistan zou zijn eigen stabiliteit kunnen vinden. Laten we afwachten wat voor soort regering er zal worden gevormd”, zei hij.

Niet vergeefs

Volgens Matteo Sanavio is de inzet van de katholieke Kerk in Afghanistan niet vergeefs geweest. “Al deze zaden van liefdadigheid lijken vandaag misschien verloren voor het menselijk oog, maar – zoals ik graag denk en zeg – als het zaad dat op de grond valt niet sterft, draagt ​​het geen vrucht”, zei hij.

“Wat door de religieuzen gedurende zoveel jaren is gezaaid, is daar gebleven en we hopen en bidden dat het vrucht zal dragen.”

(Bron: Catholic News Agency)

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.