fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Zusters opgepakt bij protest tegen migratiebeleid Trump

Carol Zimmermann - Catholic News Service 24 juli 2019
image
Katholieken demonstreren op 18 juli in Washington tegen de behandeling van migrantenkinderen in de VS. Later die dag werden zeventig van hen gearresteerd. CNS Photo - Tyler Orsburn

Zeventig katholieken, onder wie een negentigjarige zuster, zijn vrijdag in Washington opgepakt toen zij demonstreerden tegen het migratiebeleid van president Trump.

Een paar honderd katholieken, leken, priesters en religieuzen, verzamelden zich vrijdag aan de voet van het Capitool in Washington voor een ‘Katholieke Actiedag voor Migrantenkinderen’.

Stop met inhumane behandeling

Zij riepen politici op om te stoppen met de “inhumane behandeling” van migrantenkinderen aan de grens met de Verenigde Staten. Ook riepen ze medegelovigen op om zich krachtiger uit te spreken tegen het huidige migratiebeleid.

Er werd gezongen, gebeden en er waren verschillende toespraken. Ook werden er stukjes voorgelezen uit steunbetuigingen die de groep had ontvangen van een aantal Amerikaanse bisschoppen.

Veel zusters

Veel van de sprekers op de actiedag waren vrouwelijke religieuzen. Zij benadrukten de noodzaak om te stoppen met het plaatsen van kinderen in detentiecentra aan de grens.

Zuster Carol Zinn zei: “Katholieke zusters hebben een lange geschiedenis met de migrantengemeenschappen. Wij hebben met eigen ogen de pijn, het lijden, de angst en het drama gezien. Nu de humanitaire crisis de laatste maanden is geëscaleerd, hebben we ons aangesloten bij de tienduizenden mensen die woedend zijn over de verschrikkelijke situatie aan onze zuidgrens.”

Zinn voegde eraan toe: “Wij zijn vandaag hier vanwege ons geloof. Het Evangelie, en de waarden van ons vaderland, vereisen van ons dat we in actie komen.”

“Het Evangelie vereist van ons dat we in actie komen”
- Zuster Carol Zinn

Burgerlijke ongehoorzaamheid

De zeventig katholieken werden opgepakt toen ze later die dag demonstreerden in een nabijgelegen kantoorgebouw van de Senaat. Na waarschuwingen van de politie werden ze gearresteerd en werden met handboeien afgevoerd, terwijl ze een Weesgegroet baden.

De gearresteerde katholieken werden beschuldigd van “burgerlijke ongehoorzaamheid” en “hinderen, bezetten en versperren”. Ieder van hen moest 50 dollar (bijna €45) betalen. Ze werden later die middag vrijgelaten.

Negentigjarige zuster opgepakt

Een van de zusters die werd opgepakt is de negentigjarige zuster Patricia Murphy uit Chicago. Ze zei dat ze “niet kon wegblijven” bij de actiedag. Murphy vertelde dat dit haar zesde arrestatie was en zei te hopen dat haar voorbeeld anderen zou aanzetten om meer te doen voor migranten.

De laatste twaalf jaar heeft de zuster elke vrijdagochtend een protest en gebedswake gehouden bij het detentiecentrum voor migranten in Chicago.