<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Zwitsers geven groen licht voor boerkaverbod

KN Redactie 9 maart 2021
image
Een vrouw in een nikaab. Foto: Elin Tabitha - Unsplash.com

De Zwitserse bevolking heeft met een nipte meerderheid voor een wetsvoorstel gestemd om religieuze gezichtsbedekkingen in het hele land te verbieden. Critici vrezen dat het een negatief effect zal hebben op de religieuze vrijheid en tolerantie voor religieuze minderheden.

Meer dan 51% van de kiezers steunde op 7 maart in een referendum de maatregel om gezichtsbedekking op openbare plaatsen te verbieden. De maatregel zal gevolgen hebben voor een kleine minderheid van moslimvrouwen, maar geldt ook voor demonstranten die bijvoorbeeld bivakmutsen of bandana’s dragen.

Gezichtsbedekkingen die om gezondheidsredenen worden gebruikt en maskers die worden gebruikt voor traditionele carnavalsvieringen zijn uitgezonderd van het verbod. Ook is gezichtsbedekking op religieuze plaatsen toegestaan.

De Zwitserse autoriteiten moeten de uitslag van het referendum binnen twee jaar in wetgeving omzetten.

Weinig gedragen

Ongeveer 5% van de 8,6 miljoen inwoners van Zwitserland is moslim. De meesten van hen hebben voorouderlijke wortels in Turkije, Bosnië en Kosovo. Er zijn bijna geen moslimvrouwen in Zwitserland die een boerka – een volledige lichaamsbedekking inclusief gaasscherm om de ogen te bedekken – dragen. Naar schatting ongeveer dertig vrouwen in het land de nikaab, die het gezicht versluiert maar de ogen zichtbaar laat.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Het initiatief lost geen enkel probleem op’

Grote religieuze groeperingen zijn erg kritisch op de maatregel. De Zwitserse Religieraad, met steun van de Zwitserse bisschoppenconferentie, verzette zich in een verklaring tegen het wetsvoorstel.

“Het initiatief beweert de openbare veiligheid te willen versterken. Het is echter in werkelijkheid gericht tegen een kleine minderheid van de bevolking. Het initiatief lost geen enkel probleem op, noch voor de betrokken vrouwen, noch als reactie op de uitdagingen die worden gesteld door radicale religieuze ideologieën in onze samenleving”, aldus de Raad voor Religie.

Een sterk symbool

De rechts-conservatieve en nationalistische Zwitserse Volkspartij (SVP), die de maatregel steunt, typeerde die als “een sterk symbool in de strijd tegen de radicale politieke islam”.

“De boerka vormt een barrière tussen de persoon die hem draagt en de omgeving en verhindert zo integratie in de samenleving”, zei  partijvoorzitter Marco Chiesa volgens NPR News.

De SVP is momenteel de grootste partij in het Zwitserse parlement. De leider van de commissie achter het verbod op gezichtsbedekking, Walter Wobmann, is afkomstig uit die partij. Hij lanceerde in 2009 een succesvol voorstel om de bouw van nieuwe minaretten te verbieden.

‘Het besluit opent oude wonden’

Een vooraanstaande Zwitserse moslimgroep zegt dat de motieven voor dit voorstel voortkomt uit een anti-moslimsentiment.

“Het besluit van vandaag opent oude wonden, breidt het principe van rechtsongelijkheid verder uit en geeft een duidelijk signaal van uitsluiting af aan de moslimminderheid”, zei de Centrale Raad van Moslims, die van plan is de maatregel voor de rechtbank aan te vechten.

Sommige moslims die tegen de kleding zijn, steunden het verbod.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

‘Een defensieve reflex vanwege onzekerheid’

Andreas Tunger-Zanetti, directeur van het Centrum voor Religiewetenschap aan de Universiteit van Luzern, noemde de maatregel in een interview met het katholieke Cath-Info “een defensieve reflex vanwege onzekerheid”.

“Veel vrouwen die een nikaab dragen, willen vooral religieuze geboden onderhouden. Dit is vaak gebaseerd op een fundamentalistische interpretatie,” zei Tunger-Zantetti. “In sommige gevallen zit er misschien een politieke agenda achter. Maar de link met een georganiseerde salafistische islam, politiek of piëtistisch, is nogal zwak.”

Hij uitte zijn bezorgdheid over de afname van de kennis van religieuze feiten en concepten en over het vermogen om religieuze praktijken te interpreteren. Veel mensen weten niet hoeveel dagelijkse gebeden moslims moeten verrichten zien zelfs deze praktijk als “een teken van radicalisering”, stelde hij.

Schadelijk voor toerisme

De Zwitserse regering verzette zich tegen de maatregel en zei dat deze regionaal moet worden afgehandeld. Het verbod zou het toerisme schaden, aangezien de meeste vrouwen die dergelijke kleding dragen bezoekers zijn uit rijke Perzische Golfstaten.

Verbod in andere Europese landen

In Frankrijk, Denemarken, Nederland en Oostenrijk is er al een verbod op gezichtsbedekking. In februari 2020 haalde een Duitse rechtbank een streep door een nikaabverbod op een school. Volgens de rechter stond de wet in Hamburg de autoriteiten niet toe een dergelijk verbod in te voeren.

Bron: Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.