<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Buitenlandse priesters in Nederland zijn een teken van de tijd’, maar er zijn zorgen over hun welzijn

KN Redactie 25 september 2019
image
Priesters uit verschillende landen vierden in 2017 met hulpbisschop Rob Mutsaerts de Mis in de Sint-Janskathedraal, bij gelegenheid van de Dag van de Wereldkerk. Foto: KN - Jan Peeters

De Nijmeegse hoogleraar Missiologie Frans Wijsen schat dat er zeshonderd buitenlandse priesters in Nederland werken. Hun komst is “geen teken van restauratie” maar hoort bij “de tekenen van de tijd”.

In een interview dat komende week bij gelegenheid van missiemaand oktober in Katholiek Nieuwsblad verschijnt, zegt Wijsen ook dat hij zich zorgen maakt over het welzijn van deze priesters. Velen van hen worden slecht voorbereid op hun komst naar Nederland, denkt hij.

‘Meestal geen verdere begeleiding’

“Er is drie jaar geleden onderzoek gedaan naar de buitenlandse parochiepriesters in Limburg. Hier word je niet vrolijk van. Meestal krijgen zij na de taalcursus geen verdere vorming of begeleiding.”

Het merendeel van de buitenlandse priesters komt naar Nederland op uitnodiging van de Nederlandse tak van missiecongregaties; de rest op verzoek van bisschoppen om het tekort aan parochiepriesters aan te vullen.

Cursus ‘Kerkelijke inburgering’

Er was een initiatief om hen voor te bereiden, maar dat is ter ziele gegaan. Om toch iets van begeleiding aan te bieden, startte Wijsens Nijmeegs Instituut voor Missiewetenschappen een cursus ‘Kerkelijke inburgering’.

“Doel is dat de deelnemers na afloop beter in hun vel zitten, een beter inzicht hebben in hun eigen functioneren en waarom het op bepaalde punten goed en op andere punten misgaat.”

De cursus kwam er op initiatief van zes oversten van missiecongregaties en staat open voor alle buitenlandse priesters en religieuzen in ons land. De inschrijving voor de derde editie is nog tot 1 oktober geopend.

“Er is onderzoek gedaan naar de buitenlandse parochiepriesters in Limburg. Hier word je niet vrolijk van. Meestal krijgen zij na de taalcursus geen verdere vorming of begeleiding”
- Prof. Frans Wijsen

Drie problemen voor buitenlandse priesters

Wijsen ziet drie belangrijke problemen voor buitenlandse priesters in ons land.

Ten eerste accepteert lang niet iedere Nederlandse katholiek volgens Wijsen dat Nederland een missiegebied ís; sommigen hebben zich expliciet uitgesproken tegen het naar Nederland halen van buitenlandse priesters.

‘Zij zijn vaak meer gericht op evangelisatie in brede zin’

Ten tweede worden buitenlandse priesters vaak in parochies ingezet waar ze “niet verder komen dan het toedienen van sacramenten”, terwijl zij “vaak meer naar buiten gericht zijn, op evangelisatie in brede zin”.

Ten derde is er een impliciete eis tot aanpassen: “De wereldkerk, waarin nationaliteit niet speelt, leeft hier niet.” Zijn cursus “is er juist op gericht dat zij hun eigenheid op een goede manier inbrengen” en “ons zicht geven op de kracht van de wereldkerk”.

> Lees het hele interview met Frans Wijsen komende week in Katholiek Nieuwsblad of via KN Digitaal.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.