fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Californië: wetsvoorstel wil biechtgeheim inperken

Catholic News Service 26 februari 2019
image
Een pelgrim biecht tijdens de Wereldjongerendagen van 2013. CNS Photo - Tyler Orsburn

Een nieuw wetsvoorstel in de Amerikaanse staat Californië zou priesters verplichten om burgerlijke autoriteiten in te lichten als zij in een biecht horen dat de biechteling iemand seksueel heeft misbruikt.

Onder de huidige wet hebben “bepaalde personen, onder wie geestelijken” meldplicht bij de relevante autoriteiten als zij “binnen hun professionele capaciteit, of binnen het bereik van hun werk” reden hebben om te geloven dat iemand slachtoffer is van kindermisbruik of verwaarlozing.

De huidige wet maakt een uitzondering voor geestelijken die hierover horen “tijdens een boetecommunicatie”. In het nieuwe wetsvoorstel, ingediend door de democratische senator Jerry Hill, is die bepaling geschrapt. Als het wordt aangenomen, zijn geestelijken wettelijk verplicht om melding te maken van misbruik waarover zij horen tijdens de biecht.

Biechtgeheim is absoluut

Volgens Fox News zijn momenteel in twaalf Amerikaanse staten wetten van kracht die priesters verplichten kindermisbruik bij justitie aan te geven, “ongeacht hoe zij ervan horen”.

Het katholieke biechtgeheim is absoluut. Een priester die op wat voor manier ook uit de biecht klapt, loopt een automatische excommunicatie op.