<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Californië wil undercover journalistiek verbieden

KN Redactie 13 september 2016
image
David Daleiden (Foto: LifeSiteNews.com)

Als het aan de Amerikaanse staat Californië ligt wordt het verboden geheime beeld- en geluidsopnamen te maken rond abortusklinieken, ook al brengen die ernstige wetsovertredingen aan het licht.

Het wetsvoorstel is al door zowel het parlement als de senaat aangenomen, meldt LifeSiteNews.

Wetsovertreding vastgelegd

Aanleiding is de reeks schokkende publicaties door de undercoverjournalisten David Daleiden en Sandra Merritt over de manier van opereren van Planned Parenthood. Uit tientallen geheime geluids- en videopnamen die Daleiden maakte bleek dat de grootste organisatie van abortusklinieken ondanks wettelijke verboden handelt in lichaamsdelen en weefsel van geaborteerde kinderen. Ook de afnemers daarvan begingen overtreding van de wet.

Verontwaardiging

In verschillende staten leidde dat tot stopzetten van de overheidssubsidies aan Planned Parenthood en strafrechtelijk onderzoek. In andere staten leidden de publicaties tot publieke verontwaardiging over Daleidens werk en werd hij zelfs in een staat door het OM aangeklaagd. Toen die aanklacht niet houdbaar bleek gaf de verantwoordelijke Officier van Justitie toe de zaak gemanipuleerd te hebben.

Hoge straffen

Het wetsontwerp voorziet bij overtreding in een maximumstraf van een jaar gevangenisstraf en een boete van ruim 2000 euro. Recidive wordt bestraft met een boete van bija 9000 euro.
Planned Parenthood reageerde opgetogen. “Als wij het recht op abortus willen beschermen, moeten ook het recht op privacy en de veiligheid van medisch personeel worden beschermd”, aldus een woordvoerder.

Oproep tot veto

Tegenover LifeSiteNews liet David Daleiden weten: “Planned Parenthood kan nog steeds niet verkroppen dat hun hoogste leiders voor de camera praten over op welke plaatsen je een derde trimester baby wel of niet moet kraken om de voor de verkoop meest waardevolle lichaamsdelen te kunnen oogsten.”
Pro-lifers doen een dringend beroep op de Californische gouverneur Jerry Brown om zijn veto tegen de wet te gebruiken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.