fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Campagne voor vrijlating Chinese bisschop

KN Redactie 2 juni 2018
image
De beeltenis van de Chinese president Xi Jinping siert de straten in China's hoofdstad. Xi zou een repressief beleid voeren tegen onder meer de katholieke Kerk. (Foto: AP)

De katholieke commissie voor gerechtigheid en vrede in Hong Kong heeft een campagne gelanceerd om de Chinese autoriteiten te bewegen om een Chinese bisschop vrij te laten.

Het gaat om mgr. Augustine Cui Tai, coadjutor-bisschop van Xuanhua (Hebei), die als bisschop is erkend door de Heilige Stoel en deel uitmaakt van de ondergrondse Chinese kerk. De bisschop werd medio april door de politie meegenomen. Sindsdien ontbreekt van hem ieder spoor. Kardinaal Joseph Zen, emeritus bisschop van Hong Kong, ondersteunt de campagne.

Herhaaldelijk vervolgd

Volgens de katholieke commissie voor gerechtigheid en vrede is de bisschop sinds 1993 herhaaldelijk onderworpen aan dwangarbeid, heropvoeding, detentie en huisarrest. Hij zou zonder legaal proces zijn veroordeeld voor aanklachten als “illegale missionaire activiteiten” en “illegale en ongeoorloofde religieuze bijeenkomsten.”

De straffen zijn volgens de commissie echter opgelegd omdat de bisschop zich beijvert voor religieuze vrijheid en weigert zich te onderwerpen aan de Chinese Patriottische Katholieke Associatie. Deze tracht een kerk te bouwen die onafhankelijk is van de Heilige Stoel.

Zorgen omtrent gezondheid

De commissie laakt de ernstige schending van fundamentele mensenrechten en religieuze vrijheid, gegarandeerd door de Chinese grondwet en internationale mensenrechtenverdragen, en uit haar bezorgdheid over de gezondheid van bisschop Cui, die de laatste jaren aanzienlijk verslechterd is.

Tai is niet de enige bisschop die in China werd ontvoerd. In maart werd bisschop Vincent Guo Xijin en zijn kanselier, Xu, door de politie “gekidnapt”, en enkele dagen later weer vrijgelaten. Bisschop Guo (59) van Mindong zou geweigerd hebben met Pasen te concelebreren met een geëxcommuniceerde bisschop van de door de regering erkende ‘kerk’. (Kerk in Nood/AN)