fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Canada: oudere vrouwen gaan aanvaller van priester met stokken te lijf

KN Redactie 28 maart 2019
image
Mis bij gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de parochie Onze-Lieve-Vrouw, Koningin van Polen www.mbkp.com

In de Canadese stad Edmonton is een groepje oudere vrouwen een jonge man te lijf gegaan die net na een Mis de priester van dienst aanviel.

De vrouwen sloegen de man met hun wandelstokken nadat hij de priester op de grond had gegooid en hem probeerde te wurgen, meldt Catholic News Agency.

Poging de priester te wurgen

Het incident vond op 13 maart plaats in de Onze-Lieve-Vrouw, Koningin van Polen-parochie in Edmonton. Pater Marcin Mironiuk had net de avondmis opgedragen. Hij stond buiten de kerk afscheid te nemen van parochianen toen een naar schatting 25-jarige man op hem afkwam.

De priester zou de man hebben gevraagd of hij Pools sprak. Deze ontkende dat en rende op Mironiuk af. Volgens woordvoerster Lorraine Turchansky van het aartsbisdom Edmonton gooide hij de priester op de grond en begon hem te wurgen.

“De vrouwen deden wat ze konden en ze hadden stokken. Ze begonnen de aanvaller daarmee te slaan”
- Woordvoerster van het aartsbisdom Edmonton

Dat was echter buiten een aantal oudere vrouwen gerekend de Mis hadden bijgewoond. Zij waren geschokt, zei Turchansky tegen Global News Canada, maar kwamen hun priester meteen te hulp.

“Als oudere vrouwen zijn zij niet het soort mensen dat een mobiele telefoon tevoorschijn kan halen en een filmpje maakt of het alarmnummer belt. Ze deden wat ze konden en ze hadden stokken. Ze begonnen de gast met hun stokken te slaan.”

Getraumatiseerd, maar voor de rest volledig hersteld

Volgens Turchansky sloeg de aanvaller op de vlucht toen de vrouwen een poging deden hem van de priester af te trekken. Ze voegde toe dat Mironiuk “zeker getraumatiseerd” was door het incident, en die avond bij vrienden logeerde omdat hij niet alleen wilde zijn in zijn pastorie. Voor de rest is hij “volledig hersteld”.

Volgens CBC News doet de politie onderzoek. Die zoekt naar eigen zeggen een 25-jarige blanke man met kort, donker haar, die naar alcohol rook toen hij de priester aanviel.

Derde incident rond priester in maart

Het is volgens CNA de derde keer deze maand dat er in Canada een incident plaatsvindt rond een priester.

Op 22 maart werd in Montreal de 77-jarige pater Claude Grou neergestoken terwijl hij de Mis vierde. Hij is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen en “staat te trappelen” om weer aan de slag te gaan.

Twee dagen daarna stormde in het plaatsje Vermilion een man op priester Roger Rouleau af tijdens de ochtendmis. Hij duwde de priester op het altaar, wat Rouleau de nodige schrik aanjoeg. De priester “kon niet anders dan denken aan wat er gebeurde in die afschuwelijke aanval in het oratorium van Sint-Jozef in Montreal”, aldus Turchansky.

In dit geval liep het echter allemaal een stuk vreedzamer af. Volgens de woordvoerster wilde de man “gewoon een omhelzing”.