<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Canada: priester neergestoken tijdens Mis

Catholic News Service 25 maart 2019
image
Pater Claude Grou werd vrijdag tijdens het vieren van de Mis in zijn buik gestoken. Het motief van de dader is nog onduidelijk. CNS Photo - Francois Gloutnay, Presence

In het Canadese Montreal is vrijdag een priester neergestoken terwijl hij de Mis vierde. Volgens het aartsbisdom Montreal ligt hij in het ziekenhuis en is zijn toestand stabiel. Het motief van de dader is nog altijd onduidelijk.

Claude Grou droeg vrijdagochtend voor ongeveer vijftig mensen de Mis op in de crypte van de kerk waarvan hij rector is, het oratorium van Sint-Jozef van Mount Royal. Tijdens de Mis liep een lange man met een lichte huid en een witte hoed op richting de priester, en stak hem in zijn buik.

Net voor de evangelielezing

De Mis werd live uitgezonden via internet. “Aan het einde van de psalm, net voor het evangelie, is er die gast die wie weet waar vandaan komt – ik film alleen het voorste deel van de crypte – en die zich redelijk snel beweegt. Pater Grou ziet hem komen met zijn mes. Hij had de reactie om naar de zijkant te bewegen, maar werd toch geraakt”, vertelt Dinh Khoi Vu. Hij regisseerde de Mis voor Salt and Light Television. “Het mes viel. De aanvaller was niet langer in staat het op te pakken. Veel gelovigen snelden toe om hem tegen te houden.”

Vervolgens stond de priester op terwijl beveiligers erin slaagden de aanvaller onder controle te krijgen. Grou werd in een rolstoel gezet en onder applaus van enkele gelovigen weggebracht naar een inmiddels gearriveerde ambulance. Ze waren opgelucht te zien dat hij bij kennis was, zei Vu. De politie sloot de crypte af en ondervroeg getuigen.

“We zijn geschokt door deze daad van geweld in onze stad, in een ruimte toegewijd aan vrede”
- Aartsbisschop Christian Lepine van Montreal

De 77-jarige pater Claude Grou is lid van de congregatie van het Heilig Kruis, waarvan hij van 1986 tot 1998 algemeen overste was. Sinds 1998 is hij rector van het oratorium van Sint-Jozef, de grootste kerk van Canada.

In verklaring schrijft aartsbisschop Christian Lepine van Montreal: “We zijn allemaal geschokt door deze daad van geweld die in onze stad heeft plaatsgevonden, in een ruimte toegewijd aan vrede. We weten dat cultusplaatsen van vele godsdiensten doelwit zijn van gewelddaden. We moeten het pad van vrede en liefde blijven volgen, gelovend dat de goede wil door gebed en goede werken het kwaad overwint.”

Aartsbisschop bedankt ‘diegenen die de pater moedig beschermden’

Mgr. Lepine bedankte de mensen die snel reageerden, “in het bijzonder diegenen die pater Grou moedig beschermden”. Hij moedigde iedereen aan kalm te blijven en “hun geloof als een gemeenschap te blijven vieren”.

In reactie op de aanval tweette de Canadese premier Justin Trudeau: “Wat een verschrikkelijke aanval op het oratorium van Sint-Jozef deze morgen. Pater Claude Grou, de Canadezen denken aan u en wensen u een spoedig herstel toe.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.