<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Canadees bisdom krijgt bisschop uit Diemen

KN Redactie 8 oktober 2019
image
Screenshot: rcchurch.com

Het Canadese bisdom Corner Brook and Labrador krijgt een uit Nederland afkomstige bisschop. De 54-jarige priester Bart van Roijen werd 7 oktober door de paus benoemd tot bisschop van het Oost-Canadese bisdom dat iets meer dan 45.000 katholieken telt.

Bart van Roijen werd in 1965 geboren in het Noord-Hollandse Diemen. Op zijn achtste verhuisde hij met zijn familie naar Canada om daar definitief te blijven wonen.

Priester gewijd in 1997

Hij werd in 1983 priesterstudent en studeerde aan verschillende theologische opleidingen in Canada. In 1997 werd Van Roijen tot priester gewijd voor het Canadese bisdom Nelson, waarvan hij sinds 2017 vicaris-generaal is.

In de voorafgaande jaren was Van Roijen in het bisdom Gravelbourg verantwoordelijk voor godsdienstonderwijs en werkte hij als parochiepriester.

‘Vereerd en een beetje verrast’ door benoeming

Van Roijen zegt in een verklaring op de website van het bisdom dat hij “vereerd en een beetje verrast” is door het vertrouwen dat paus Franciscus in hem heeft gesteld.

“Deze benoeming heeft me ertoe gebracht na te denken over Gods trouw, geduld en tedere zorg in mijn leven.”

‘De Heer is goed voor me geweest’

Van Roijen blikt terug op de “steun en bemoediging” die hij van zijn familieleden, medegelovigen en medegeestelijken kreeg. “De Heer is goed voor me geweest, mijn hart is vervuld van vreugde en dankbaarheid”

“Vanaf het begin ben ik getroffen door de verantwoordelijkheid die met deze benoeming gepaard gaat. Die kan je overweldigen. Ik put troost uit twee dingen: de blijvende aanwezigheid van God en dat de missie niet alleen van mij is. Bid alstublieft voor mij, zoals ik voor u zal doen.”

Bisschopswijding en installatie

Van Roijen wordt op 12 december tot bisschop gewijd en geïnstalleerd in de kathedraal van het bisdom Corner Brook en Labrador.

Bronnen: Diemerkrant.nl, rcchurch.com

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.