De Canadese bisschoppen hebben opnieuw geprotesteerd tegen de legalisering van softdrugs.
In een verklaring onderstrepen de bisschoppen “de ethische problemen van het recreatieve gebruik en misbruik van deze drug”.
Bisschop Lionel Gendron van Saint-Jean-Longueuil beklaagde de “groeiende problemen van een samenleving die steeds meer afhankelijk wordt van drugs en alcohol”. Ondernemingen en overheden die de verkoop van cannabis willen exploiteren voor commerciële belangen of belastingopbrengst “brengen het streven naar het algemeen welzijn in gevaar”.
Canada is sinds woensdag het grootste land ter wereld waar de federale overheid de verkoop en het recreatieve gebruik van marihuana heeft gelegaliseerd. Uruguay is het enige andere land waar cannabis volledig is gelegaliseerd. In Nederland is er sprake van een gedoogbeleid.
Volgens de nieuwe wet mogen Canadezen maximaal vier wietplanten kweken en verwerken voor eigen gebruik. Ook mogen zij cannabisproducten kopen via internet of bij winkels met een vergunning.
Het gebruik van cannabis voor medische doeleinden is in Canada sinds 2001 toegestaan.
De Canadese bisschoppen hebben al eerder hun teleurstelling over de legalisering van softdrugs te kennen gegeven. Ze werden daarin gesteund door de voorzitter van de Canadese Raad van Imams.
Daarbij verwezen ze naar verklaringen van de organisaties van Canadese artsen, psychiaters en kinderartsen waarin gewezen werd op de negatieve gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.
“Het is beklagenswaardig dat de federale overheid besloten heeft de verkoop en het gebruik te faciliteren van een verslavend middel dat voor veel mensen rampzalige gevolgen zal hebben”, aldus de bisschoppen.
“De massieve toename van gebruik van cannabis dat met de legalisering gepaard zal gaan zal niet een rechtvaardiger en menselijker samenleving creëren. Het zal alleen de problemen versterken en doen toenemen die maatschappelijk toch al wijdverspreid zijn, waaronder psychische problemen, misdaad, werkloosheid, echtscheiding, gewonden en doden door rijden onder invloed en toenemende verslaving aan harddrugs.” (KN/CNA)