fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Canadese bisschoppen verdeeld over pastoraat rond euthanasie

KN Redactie 4 oktober 2016
image
Foto: Lars Plougmann ccby flickr.com

Kardinaal Gerald Lacroix van Quebeq is niet van plan zijn collegabisschoppen van Alberta en de Northwest Territories te volgen in hun pastorale beleid ten aanzien van euthanasie.

Soms weigeren

In reactie op de recente legalisering van euthanasie vaardigden de bisschoppen van Alberta en de Northwest Territories richtlijnen uit voor hun priesters. Daarin wezen zij erop dat de laatste sacramenten en de uitvaart geweigerd kunnen moeten worden in geval van euthanasie of hulp bij zelfdoding.

Openlijk verdeeld

“Ik ben niet van plan speciale richtlijnen uit te vaardigen die erop gericht zijn deze steun te onthouden of de ziekenzalving en de viering van uitvaarten te weigeren”, aldus Lacroix in reactie op de richtlijnen van zijn collega’s. De Canadese bisschoppen zijn openlijk verdeeld over de kwestie.

Vergezellen, niet weigeren

“De katholieke Kerk vergezelt mensen bij iedere stap in hun leven”, aldus Lacroix. “Wij doen dat in dialoog met iedere persoon en ieder gezin dat vergezeld wil worden.”
Ook aartsbisschop Christian Lepine is niet van plan zijn priesters te vragen om uitvaarten te weigeren.

Schending Gods wet

In hun 34 pagina’s tellende speciale richtlijn wijzen de bisschoppen van Alberta en de Northwest Territories erop dat euthanasie “een ernstige schending is van Gods wet”. Zij wijzen er overigens op dat de vraag naar euthanasie kan zijn ingegeven door “angst, medicijngebruik of druk van anderen”.

‘Echt schandaal’

Het zou echter een “echt schandaal” zijn indien uitvaarten een viering zouden worden van het besluit tot euthanasie of hulp bij zelfdoding. “Een dergelijk verzoek voor een uitvaart moet vriendelijk maar krachtig worden afgewezen”, aldus de richtlijn.