fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

CAR: Bisschoppen wijzen wraak voor priestermoord af

KN Redactie 18 juli 2018
image
Kardinaal Nzapalainga tijdens een Mis voor binnenlandse vluchtelingen in 2015 (Foto: CNS photo/Siegfried Modola, Reuters)

De katholieke bisschoppen van de Centraal Afrikaanse Republiek hebben zich gedistantieerd van een groep die een aantal moorden op priesters wil wreken.

De groep die zichzelf de Liga ter Verdediging van de Kerk noemt, verwijt kardinaal Dieudonne Nzapalainga van Bangui besluiteloosheid na de recente aanvallen op kerken waarbij priesters en gelovigen zijn gedood.

Geen enkele samenwerking

De bisschoppen benadrukken dat zij de groepering niet erkennen en op geen enkele manier met haar wil samenwerken.
“Wij eisen respect voor de nagedachtenis van priesters, vrouwen en mannen die zijn gedood terwijl zij uiting gaven aan hun wil om Christus te volgen. Zij zijn waardig en trouw aan onze Kerk en natie, die altijd naar vrede heeft verlangd”, aldus kardinaal Nzapalainga, die ook voorzitter is van de bisschoppenconferentie van het land.
In een recente verklaring zegt hij dat de inzet van de Kerk voor gerechtigheid en eenheid, in samenwerking met andere geloofsrichtingen, haar blootstelt aan allerlei bedreigingen en aanvallen.

Religieus conflict

De zelfverdedigingsgroep zegt dat de kardinaal evenals de regering niet in staat is gebleken de Kerk te beschermen tegen de voortdurende aanvallen.
Wat de groep vooral steekt is dat de regering vol blijft houden dat het geen religieus conflict is terwijl kerken herhaaldelijk doelwit zijn van aanvallen en ontwijdingen.

Alleen angst onder christenen

“Geregeld worden priesters en dominees voor ieders ogen vermoord”, aldus een woordvoerder van de groep. Hij wijst erop dat er in Bangui niet één imam is omgebracht sinds het conflict is uitgebroken.
Terwijl christenen alleen onder militair escorte naar de kerk durven gaan kunnen moslims ongehinderd naar hun moskee, stelt de woordvoerder. “Wij zullen de moorden op vele geestelijken en mannen Gods wreken die tijdens het vervullen van hun plicht zijn vermoord.”

‘Buitenlandse machten’

Afgelopen mei beschuldigden katholieke, protestantse en islamitische leiders “buitenlandse machten” ervan uit puur eigen belang vuile spelletjes te spelen in het land.
“Daarom dringen wij er bij de gehele bevolking op aan, bijzonder bij jonge mensen waar zij ook zijn, zich niet mee te laten slepen in haat en geweld, en doen wij een appel op alle levende krachten en politieke partijen in ons land voor meer solidariteit om deze aanhoudende crisis te overwinnen.”