fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Catechismus op gezinsformaat’ binnenkort gepresenteerd

KN Redactie 18 augustus 2018
image
Foto: www.youcat.org

De uitgever van de jongerencatechismus YouCat zal tijdens de aankomende Wereldgezinsdagen in Ierland een nieuw kindercatechismus presenteren. Youcat for Kids is op bijzondere wijze gericht tot de ouders, die de opdracht hebben het geloof aan hun kinderen over te dragen.

Het ‘catechismus op gezinsformaat’ verscheen begin deze maand in het Duits, en is voor kinderen tussen 8-12 jaar.  Op 22 augustus zal de Oostenrijkse kardinaal Christoph Schönborn het officieel presenteren tijdens de Wereldgezinsdagen in Dublin. Het nieuwe kindercatechismus is samengesteld door een aantal auteurs die door de Oostenrijkse bisschoppenconferentie werden aangesteld, die onder leiding van Schönborn te werk gingen. De aartsbisschop van Wenen was eerder ook coördinator voor de totstandkoming van jongerencatechismus Youcat.

Voorwoord paus Franciscus

Paus Franciscus schrijft in het voorwoord over de vragen die kinderen kunnen hebben over het geloof. “Bij het doorbladeren van Youcat for Kids kom ik vragen tegen die kinderen miljoenen keren aan hun ouders en catechisten stellen”, schrijft de paus.

“Wees niet stil wanneer kinderen een vraag stellen, maar word zelf overdragers van het geloof. Help jullie kinderen om de liefde van Jezus te ontdekken, het zal hen sterk en moedig maken in het leven”.

Overdracht van het geloof

De nadruk op de rol van de ouders in de overdracht van het geloof in het document is voor de paus de reden waarom hij dit catechismus “net zo bruikbaar acht als de grotere (Catechismus van de Katholieke Kerk, red) waarin wezenlijke levensvragen te vinden zijn als: ‘Waar komt deze wereld vandaan? Waarom besta ik? Hoe en waarom leven wij? Wat gebeurt er na de dood?’”

Youcat for Kids is geschikt opdat kinderen en hun ouders samen tijd kunnen doorbrengen, en op deze wijze de liefde van God steeds meer kunnen ontdekken”, aldus Franciscus in het voorwoord.

Het nieuwe kindercatechismus verschijnt zeven jaar na de publicatie van Jongerencatechismus Youcat en zal voor het einde van het jaar in maar liefst 72 talen worden uitgebracht. (KN/VI)