fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Centraal-Afrika heeft gebed en onderwijs nodig’

KN Redactie 9 juni 2018
image
Biddende vrouwen in een kerk in de Centraal-Afrikaanse Republiek. (Foto: CNS Photo - Michael Stulmen, Catholic Relief Services)

De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft allereerst behoefte aan gebed, en daarnaast aan onderwijs. Dat zegt de Italiaanse missionaris Aurelio Gazzera deze week in Katholiek Nieuwsblad.

De CAR gaat al decennia gebukt onder politieke instabiliteit. De meest recente crisis ontstond in 2012, met de opkomst van de islamitische rebellengroep Seleka, en, in reactie daarop, de anti-Balaka-milities.

Het conflict is niet religieus, zegt pater Gazzera. “Er liggen vooral economische en etnische motieven aan ten grondslag. Dan zijn er nog landen die er zich in proberen te mengen, zoals Soedan en Rusland. Er zijn veel te veel mensen die er belang bij hebben dat de situatie instabiel blijft.”

Kritiek religieuze leiders op blauwhelmen

Eind mei verweten islamitische en christelijke leiders uit de CAR een deel van de VN-vredestroepen in hun land samen te spannen met rebellengroepen om vijandigheid tussen moslims en christenen aan te wakkeren.

Volgens de leiders, onder wie kardinaal Dieudonné Nzapalainga, ligt de oorzaak van de crisis in onder meer “slecht bestuur, corruptie en cliëntelisme” en de “armoede en slechte verdeling van de welvaart”. Sommige landen zouden proberen “verborgen agenda’s” te bevorderen, gericht op bezetting van de CAR en controle over de natuurlijke hulpbronnen van het land.

‘Dat je er bent, geeft hoop’

Het sluit aan bij wat de Spaanse missiebisschop Juan Jose Aguirre Munoz eerder in KN zei. Hij luidde verschillende keren de noodklok over discutabel optreden van VN-blauwhelmen in de CAR. Wanhopige vrouwen zouden zich met VN-soldaten prostitueren in ruil van voedsel. De bisschop weigert echter het door geweld geplaagde land te verlaten: “Wij kunnen niet weg. De katholieke Kerk is de laatste die het licht uitdoet.”

Ook pater Gazzera, die een weblog bijhoudt dat in zeven talen te lezen is, weigert te vertrekken uit het land waar hij al 26 jaar woont en werkt: “Ook al doe je niets, alleen al het feit dat je er bent, geeft hoop en helpt. Het is net als bij een ernstig zieke waken, of bij een kindje dat slaapt. Hij weet dat je er bent. En jouw aanwezigheid is ook teken van een andere Aanwezigheid.”

> Lees het hele interview met pater Gazzera in KN 23.