fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Chileense bisschoppen dienen massaal ontslag in

KN Redactie 18 mei 2018
image
(Foto: AP)

Alle 34 katholieke bisschoppen van Chili hebben paus Franciscus afzonderlijk hun ontslag aangeboden in verband met de misbruikschandalen in hun land.

Het gebaar van de Chileense bisschoppen komt na een driedaagse crisisberaad met de paus over de misbruikschandalen door kerkelijke medewerkers in Chili. Na afloop van de gesprekken hebben de Chileense bisschoppen de misbruikslachtoffers om vergiffenis gevraagd. Elke bisschop heeft de paus zijn ontslagbrief aangeboden en het oordeel daarover aan de paus gelaten.

Vergeving gevraagd

In een verklaring danken zij de paus voor zijn “vaderlijk oor en broederlijke vermaningen” en vragen zijn vergeving voor de pijn die de slachtoffers, de paus, het Volk van God en het land is aangedaan door hun “ernstige fouten en omissies”.
De verklaring werd in Rome in het Spaans voorgelezen door bisschop Juan Ignacio González van San Bernardo, lid van de Chileense commissie voor de bescherming van minderjarigen. De secretaris van de bisschoppenconferentie, mgr. Fernando Ramos, las de verklaring in het Italiaans voor.

Dank jegens slachtoffers

In de verklaring werd onder meer dank uitgesproken aan aartsbisschop Charles Scicluna en diens assistent msgr . Jrodi Bertomeu, die samen het onderzoek uitvoerden.
Ook de slachtoffers werden bedankt voor hun “volharding en moed, ondanks de enorme persoonlijke, spirituele, sociale en familiale moeilijkheden waar ze mee te maken kregen, vaak temidden van onbegrip en aanvallen vanuit hun eigen kerkelijke gemeenschap.”

De bisschoppen lieten weten hun werk in hun vaderland gewoon voort te zetten in afwachting van een beslissing van de paus.

Internationale commotie

Aanleiding voor het crisisberaad is een speciaal onderzoek dat de paus heeft laten instellen na internationale kritiek op zijn eigen optreden eerder dit jaar. Tijdens zijn bezoek aan Chili in januari betichtte de paus slachtoffers van seksueel misbruik van smaad. Aanleiding daarvoor waren vragen naar bisschop Juan Barros die door de paus in 2015 tegen de uitdrukkelijke wens van de Chileense bisschoppen aan het hoofd van het bisdom Osorno was aangesteld. Barros was er door misbruikslachtoffers van beschuldigd medeplichtig te zijn geweest aan misbruik.

Onderzoeksrapport

Toen hij door kardinaal Sean O’Malley publiek werd gekapitteld over zijn optreden tegenover de slachtoffers maakte de paus excuses en besloot hij diepgaand onderzoek te laten instellen. Naar aanleiding van een 2300 pagina’s tellend schokkend onderzoeksrapport bood de paus opnieuw excuses aan en liet hij drie slachtoffers naar Rome komen om uitgebreid naar ze te luisteren. Daarnaast riep hij alle 34 Chileense bisschoppen naar Rome voor overleg dat afgelopen week plaatsvond. (KN/CNA)